Skip to content
Budete potrebovať:
- 150 gramov masla
- 150 gramov cukru krupice
- 240 gramov mandľovej múčky
- 3 vajcia
- 2 čajové lyžičky pomarančového likéru
- nastrúhaná pomarančová kôra
- ¼ čajovej lyžičky mandľovej esencie
- ¼ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 75 gramov hladkej múky
- 4 väčšie slivky nakrájané na osminky
- 300 mililitrov smotany na šľahanie
- ½ čajovej lyžičky kardamónu
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov a pripravte si formu na pečenie.
- Maslo s cukrom vyšľahajte tak, aby zmes mala krémovú konzistenciu.
- Postupne do tejto zmesi pridávajte mandľovú múčku.
- V ďalšej mise zmiešajte vajcia, pomarančovú kôru, mandľovú esenciu, prášok do pečiva a soľ a taktiež vyšľahajte s postupným pridávaním múky.
- Obe zmesi nakoniec spojte dohromady, poriadne premiešajte a nalejte do formy.
- Pripravené slivky premiešajte s práškovým cukrom a opatrne ich vkladajte na cesto.
- Pečte po dobu 40 minút na 160 stupňov.
- Akonáhle je koláč hotový, nechajte ho aspoň 10 minút vychladnúť.
- Medzitým si pripravte šľahačku.
- Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom a kardamónom – pozor, nech smotanu neprešľaháte.
- Koláč podávajte mierne teplý so sladkou smotanou.