Po celý rok si môžete pripraviť tento jednoduchý a lahodný koláč.
Budete potrebovať:
- ½ šálky cukru
- ¼ šálky baleného hnedého cukru
- 4 a ½ šálky nakrájaných olúpaných broskýň
- 1 balenie lístkového cesta
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica masla
- vanilková zmrzlina
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte cukry a pridajte nakrájané broskyne. Jemne zmiešajte. Nechajte aspoň hodinu oddýchnuť.
- Rozdeľte lístkové cesto na dve časti. Tú väčšiu teraz vyvaľkajte a vyložte jej formu na koláč. Odstávajú kraje odstráňte.
- Zlejte broskyne, šťavu si nalejte do misky a dajte bokom.
- Nalejte zliatu šťavu z broskýň na malú panvičku, pridajte kukuričný škrob, muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Uveďte zmes do varu a za stáleho miešania nechajte vzniknutú šťavu jemne zredukovať, až bude hustá. Odoberte z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a maslo.
- Naskladajte broskyne na spodnú koláčovú vrstvu.
- Zalite broskyne pripravenou zmesou.
- Prikryte koláč druhou vrstvou lístkového cesta. Zahlaďte okraje. Okraje koláča môžete prikryť alobalom, nebudú sa pripaľovať.
- Pečte na 160 ° C približne 45 – 60 minút. Koláč je hotový, keď je vrchná vrstva zlatistá.
- Vyberte koláč z rúry, nechajte vychladnúť.
- Jednotlivé kúsky doplňte na servírovacom tanieriku kopčekom vanilkovej zmrzliny.