Chcete si pochutnať? Tento koláč máte prichystaný za krátky čas. Prevoňajte svoju kuchyňu!
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- štipka soli
- trošku veľmi studenej vody
Na broskyňovú zmes:
- 2 lyžičky cukru
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica múky
Na náplň:
- 4 šálky lúpaných a nakrájaných broskýň
- 3 žĺtky
- 2 lyžice múky
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
- štvrť lyžičky mletej škorice
- 1 šálka kyslej smotany
- 1 lyžička vanilky
- 1 šálka cukru
Na posýpku:
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky múky
- ½ lyžičky škorice
- 4 lyžice masla
Postup prípravy:
- Nachystajte si koláčové cesto: zmiešajte múku, soľ a maslo. Spojte ingrediencie v posýpku. Následne pomaly prilievajte vodu, až získate hladké cesto. To si na pomúčenej doske vyvaľkajte. Formu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto, ktoré prepichnete vidličkou. Je dobré cesto pred pečením zaťažiť – prikryte ho papierom na pečenie a ako záťaž použite napríklad veľkú fazuľu. Pečte štvrť hodiny na 180 °C.
- V mise rozšľahajte žĺtky.
- Potom pridajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu. Šľahajte.
- Pridajte kyslú smotanu a vanilku. Dobre premiešajte.
- Väčšiu časť broskýň vložte na koláčové cesto. Menšiu časť zmiešajte so zmesou na broskyne: s múkou, cukrom a škoricou.
- Nachystajte s posýpku: zmiešajte múku, cukor, maslo a škoricu v mise a všetko dobre zmiešajte.
- Pečte na 200 °C prvých 15 minút. Koláč vyberte a hore vložte broskyňovú zmes.
- Pečte ďalších 15 minút.
- Potom pridajte posýpku a pečte opäť 15 minút.
- Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť v izbovej teplote.