Spojte vo vašej kuchyni dve výborné chuti a dajte si pudingový koláč. Cesto navyše môžete pripraviť iba za minútu! Máte stále veľa tohto ovocia? Nechajte sa inšpirovať, čo robiť s prebytkom broskýň .
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- štipka soli
- trochu ľadovej vody
Na náplň do koláča:
- 5 stredne veľkých broskýň
- šálka gréckeho jogurtu
- 3 veľké žĺtky
- ¾ šálky hnedého cukru
- ¼ šálky múky
- 1 lyžica vanilkového cukru
Na posýpku:
- ¼ šálky masla
- 1/3 šálky múky
- 1/8 šálky cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si prichystajte koláčové cesto. Do misy na prípravu cesta vložte múku, soľ a kocky masla. Zapnite mixér a mixujte krátku chvíľku, až začne cesto pripomínať posýpku.
- Potom prilejte trošku ľadovej vody a mixujte ďalej. S vodou opatrne, aby vaše cesto nebolo príliš tekuté. Cesto by malo mať tendenciu sa už k sebe lepiť, ale stále je mierne posýpkovité. Také cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske.
- Nádobu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto. Zabaľte do fólie a nechajte aspoň pol hodiny v mrazničke.
- Olúpte a nakrájajte broskyne na plátky a naskladajte ich na koláčové cesto. Nerobte si príliš starostí s dokonalosťou tvaru plátkov, ktoré skladáte, nakoniec aj tak nepôjde ani dokonalé naskladanie vidieť.
- Ušľahajte vidličkou alebo metličkou žĺtky, grécky jogurt, múku, cukor a vanilku. Vznikne vám dokonalá hmota pripomínajúca puding. Tou prelejte naukladané broskyne.
- Pečte koláč 30 minút na 200 °C. Medzitým si pripravte posýpku.
- Drobenku pripravíte tak, že si dobre zmiešate maslo a múku. Potom vmiešate cukor.
- Po pol hodine vytiahnite koláč z rúry, a posypte koláč posýpkou. Ak nechcete, aby sa vám pripiekla, môžete koláč prekryť alobalom.
- Po štvrť hodine pečenia skontrolujte, či je koláč hotový – pichnite do koláča špajdľou, a pokiaľ na nej nezostali kúsky cesta, môžete sa radovať, koláč je hotový.