Francúzsko dalo svetu mnohé kulinárske špeciality. Aj tento recept na broskyňové koláče alebo tarte tatin pochádza z krajiny galského kohúta. Pochutnáte si!
Budete potrebovať:
Na náplň:
- 4 stredné broskyne
- 4 šálky hnedého cukru
- 2 lyžice bourbonu
Na korpus:
- 2 vajcia
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky zmäknutého masla
- lyžička sódy
- lyžička vanilkového cukru
- ½ šálky nastrúhaných vlašských orechov
- ½ lyžičky soli
Postup prípravy:
- Zmiešajte cukor s dvoma lyžicami vody a nechajte za stáleho miešania skaramelizovať. Pridajte trochu bourbonu.
- Do pekáča alebo formy na koláč vymastenej maslom naskladajte plátky broskýň.
- V mise ušľahajte metličkou vajíčka a cukor. Dobre vmiešajte zmäknuté maslo, vanilkový cukor, múku, nastrúhané oriešky, sódu a soľ.
- Vzniknuté cesto nalejte na broskyňovú zmes.
- Vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 180 °C. Po 20 minútach pečenia koláč vyberte a prikryte alobalom, aby sa vám nespálil. Pečte ďalších 40 minút.
- Pár minút po vytiahnutí z rúry koláč preklopte na tácku.