Francúzsky Quiche

Francúzsky Quiche

Zázrak z francúzskej kuchyne, po ktorom sa len zapráši! Koláč je skvelým pohostením pre návštevu a upiecť ho môžete pokojne pred očami návštevy – nie je potrebné mať plnú chladničku ani nadmieru času. Konzumovať sa dá teplý aj studený a náplň si zvolíte podľa vlastnej chuti či fantázie.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • balené lístkové cesto alebo slané domáce linecké cesto (vystačí na jeden väčší quiche)
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 150 ml smotany
  • soľ, korenie, prípadne trocha nastrúhaného muškátového orieška na dochutenie

TIP: Ak si robíte vlastné slané cesto, môžete priamo doň pridať trochu sušeného cesnaku či parmezánu.

Na náplň (syrový variant):

  • 15 dkg tvrdého syra (najlepšie eidamu alebo goudy)
  • 2 jarné cibuľky
  • hrsť pokrájaných byliniek podľa chuti
  • 15 dkg šunky alebo salámy, ale môžete si náplň pripraviť rýdzo syrovú
  • 1 plechovku kukurice

Postup prípravy:

  • Cesto rozvaľkajte na plát a preneste ho do guľatej formy na pečenie, potom dajte odpočinúť do chladničky.
  • Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho, nech sa počas pečenia cesto nedvíha.
  • Okraje koláča pomažte rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, ako je napríklad sezam, mak a podobne.
  • So záťažou pečte asi 10 minút pri teplote 180 °C a dopekajte ešte ďalších 5 až 10 minút bez záťaže.
  • Syr nahrubo postrúhajte, cibuľku, bylinky, šunku či salámu pokrájajte a kukuricu prelejte cez sitko.
  • Ohrejte si v kastróliku mlieko, prilejte smotanu tak, aby tekutina zostala vlažná.
  • Do kastrólika s mliekom rozklepnite vajíčka, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte.
  • Na predpečené cesto navrstvite náplň, prelejte mliečnou zmesou a vráťte do rúry.
  • Pečte ešte 30 až 40 minút, kým vnútro s náplňou nebude pevné.
francúzsky quiche pečený so syrom
Zdroj foto: pinterest.es

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.