Zázrak z francúzskej kuchyne, po ktorom sa len zapráši! Koláč je skvelým pohostením pre návštevu a upiecť ho môžete pokojne pred očami návštevy – nie je potrebné mať plnú chladničku ani nadmieru času. Konzumovať sa dá teplý aj studený a náplň si zvolíte podľa vlastnej chuti či fantázie.
Budete potrebovať:
Na cesto:
- balené lístkové cesto alebo slané domáce linecké cesto (vystačí na jeden väčší quiche)
- 3 vajíčka
- 150 ml mlieka
- 150 ml smotany
- soľ, korenie, prípadne trocha nastrúhaného muškátového orieška na dochutenie
TIP: Ak si robíte vlastné slané cesto, môžete priamo doň pridať trochu sušeného cesnaku či parmezánu.
Na náplň (syrový variant):
- 15 dkg tvrdého syra (najlepšie eidamu alebo goudy)
- 2 jarné cibuľky
- hrsť pokrájaných byliniek podľa chuti
- 15 dkg šunky alebo salámy, ale môžete si náplň pripraviť rýdzo syrovú
- 1 plechovku kukurice
Postup prípravy:
- Cesto rozvaľkajte na plát a preneste ho do guľatej formy na pečenie, potom dajte odpočinúť do chladničky.
- Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho, nech sa počas pečenia cesto nedvíha.
- Okraje koláča pomažte rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, ako je napríklad sezam, mak a podobne.
- So záťažou pečte asi 10 minút pri teplote 180 °C a dopekajte ešte ďalších 5 až 10 minút bez záťaže.
- Syr nahrubo postrúhajte, cibuľku, bylinky, šunku či salámu pokrájajte a kukuricu prelejte cez sitko.
- Ohrejte si v kastróliku mlieko, prilejte smotanu tak, aby tekutina zostala vlažná.
- Do kastrólika s mliekom rozklepnite vajíčka, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte.
- Na predpečené cesto navrstvite náplň, prelejte mliečnou zmesou a vráťte do rúry.
- Pečte ešte 30 až 40 minút, kým vnútro s náplňou nebude pevné.