Slaný koláč so špenátom

Slaný koláč so špenátom

Špenát je výborný na prípravu mnohých slaných jedál a „zákuskov“, nemyslíme tým len špenát so zemiakovou knedľou a údeným mäsom. Koláč so špenátom môžete použiť ako hlavné jedlo, ale výborne sa hodí aj na desiatu.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • formu na pečenie v rozmeroch okolo 36 x 13 centimetrov
  • 125 gramov studeného masla
  • 225 gramov celozrnnej špaldovej múky
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 až 2 lyžice vody
  • tymian
  • soľ
  • maslo na vymazanie formy na pečenie

Na náplň:

  • 300 ml 30% smotany
  • 80 gramov čerstvého špenátu
  • 100 gramov strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • tymian
  • korenie
  • soľ

Postup prípravy:

  • Z preosiatej múky, masla, soli, žĺtkov, tymiánu a vody si v mise vypracujte hladké cesto.
  • Pripravené cesto obaľte fóliou a dajte asi na 40 minút do chladničky.
  • Cesto vybraté z chladničky vyvaľkajte na hrúbku asi 5 milimetrov a vložte do formy na pečenie vymastenej maslom.
  • Prebytočné okraje cesta odrežte.
  • Cesto jemne prepichajte vidličkou, prekryte papierom na pečenie a dajte naň záťaž (vhodné sú fazuľa či hrach). Cesto sa počas pečenia nebude zdvíhať.
  • V rúre predhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút.
  • Potom odstráňte záťaž a papier na pečenie a na cesto vložte špenát.
  • Koláč zalejte zmesou vajec, smotany, strúhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte soľou podľa potreby.
  • Potom vložte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút.
pečený koláč so špenátovou náplňou a pokladaným špenátom
Zdroj foto: taste.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.