Koláč s marhuľami a tvarohom

Koláč s marhuľami a tvarohom

Komu nevadí trošku zložitejšie recepty, rozhodne by mal vyskúšať tento recept s kyslou smotanou. Rozhodne za to stojí! Marhuľové koláče sú síce obľúbeným dezertom, pokiaľ ale chcete vyskúšať aj niečo iné, inšpirujte sa receptami na chutné sladké jedlá s marhuľami .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 ⅓ hrnčeka mandľovej múky
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 2 polievkové lyžice plátkov mandlí

Marhuľová náplň:

  • 250 gramov sušených marhúľ
  • 2 polievkové lyžice likéru Amaretto
  • 1 čajová lyžička krupicového cukru
  • 250 gramov mäkkého tvarohu
  • ¾ hrnčeka krupicového cukru
  • voda
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 vajcia

Krém z kyslej smotany:

  • 1 ½ hrnčeka kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • V miske zmiešajte mandľovú múku, hnedý cukor a mandle.
  • Pridajte rozpustené maslo a celú zmes vymiešajte vidličkou.
  • Pripravte si formu na koláč, ktorú vyložte papierom na pečenie.
  • Túto zmes natlačte do formy – môžete si pomôcť rukami.
  • Ďalej si začnite pripravovať krém z marhúľ.
  • Sušené marhule vložte do hrnca, zalejte trochou vody.
  • Marhule priveďte do varu a potom ich varte do zmäknutia – asi 10 minút.
  • Potom k nim prilejte Amaretto a oslaďte lyžičkou cukru.
  • Tvaroh, cukor, kyslú smotanu, kukuričný škrob a vanilkovú esenciu vyšľahajte.
  • Do šľahanej zmesi začnite postupne pridávať vajcia.
  • Akonáhle máte krém vyšľahaný, pridajte do neho dve polievkové lyžice marhuľovej zmesi – musia byť vychladnuté.
  • Takto pripravený koláč vložte do rúry na 45 minút.
  • Medzitým si do misy dajte zvyšné ingrediencie na krém z kyslej smotany – cukor, kyslá smotana a vanilkový extrakt.
  • Akonáhle uplynie doba pečenia, koláč z rúry vytiahnite a naneste naň tento krém.
  • Koláč pečte ďalších 8 minút.
  • Po upečení nechajte koláč vychladnúť, a nakoniec naň naneste zvyšnú zmes sušených marhúľ.
  • Pred podávaním koláč vložte do chladničky na 6 hodín.
pečený koláč s marhuľami as tvarohom posypaný sekanými mandľami
Zdroj foto: gracehillbandb.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.