INGREDIENCIA:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 hera
- 1 pohár oleja
- 115 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- 0,5 l mlieka
- citrónová kôra
- soľ
POSTUP:
- Tuk vymiešame s cukrom as vajcami.
- Nastrúhanú mrkvu vmiešame do múky pred pridaním vzídeného kvásku.
- Potom pridáme mlieko a kvások a cit. kôru.
- Nakoniec pridáme múku so soľou. Zarobíme cesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť.
- Ďalej cesto normálne spracovávame a pečieme.
Z takto upraveného cesta môžeme piecť plnené buchty alebo koláče, výborná je napríklad kombinácia s makovou náplňou.
Bez náplne pečieme vdolečky, ktoré po upečení potrieme marmeládou, sladké rožky alebo inak tvarované neplnené pečivo.
Toto kysnuté cesto sa aj dobre smaží, takže z neho môžeme vdolčeky aj smažiť.