Cukrárske piškóty sa dajú skvele využiť na nepečené múčniky. Sú sladké, chutné a často sa namáčajú do rôznych tekutín. V tomto recepte ich namočíme do domáceho rumového sirupu.
Ingrediencie:
- 30-35 ks cukrárskych piškót
Na sirup:
- ¾ hrnčeka vody
- ¾ hrnčeka cukru
- 1 lyžička rumového extraktu alebo rumu (2 lyžice)
Na náplň:
- 1 hrnček cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 hrnček mlieka (200 ml)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 plátky želatíny
- 2 lyžice vody
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 g kandizovaného ovocia
Postup:
- Vodu s cukrom si zvarte do konzistencie sirupu, nechajte prebublávať asi 2-3 minúty.
- Sirup nechajte mierne vychladnúť, potom doň primiešajte rum alebo arómu.
- Akonáhle bude sirup vychladnutý, môžete do neho z oboch strán namáčať piškóty.
- Piškóty vyložte tortovú formu s priemerom asi 20 cm dookola (na to by vám malo stačiť asi 20-25 piškót), zvyšok využite na dno a polovicu si nechajte ešte na ďalšie poschodie.
Príprava náplne:
- Nádobu na šľahanie vrátane šľahacích metiel si dajte do mrazničky na 20 minút vychladiť.
- Potom stačí smotanu do misy naliať a šľahať 1 minútu.
- Želatínové plátky si dajte do studenej vody napučať.
- Nad vodným kúpeľom si vyšľahajte vajcia s cukrom a mliekom do krému.
- Kedy je krém hotový, poznáte podľa tuhosti, začne hustnúť a prichytávať sa na metličku.
- Hotový krém dajte z pary preč a vyšľahajte vody zbavené želé plátky.
- Miešajte do úplného vychladnutia.
- Potom ešte k zmesi pridajte šľahačku, kandizované ovocie a zamiešajte.
- Polovicu krému navrstvite na prvé poschodie piškótu.
- Namočte zvyšok piškótu v sirupe a naskladajte na krém.
- Na piškóty rozprestrite druhú polovicu náplne.
- Dajte vychladiť do chladničky najlepšie cez noc.