Zaváranie rajčinovej šťavy s červenou repou

Zaváranie rajčinovej šťavy s červenou repou

Čo môže byť viac osviežujúce ako čerstvá paradajková šťava. Zaváranie je jednoduché, rýchle a nemusia sa ho báť ani začínajúci kuchári. Šťavu môžete servírovať nielen ako nápoj, ale taktiež ju môžete použiť do omáčok alebo polievok. Vďaka tomuto receptu sa vám podarí zachovať bohatú a sviežu chuť paradajok, ktorá prinesie leto na váš stôl v každom ročnom období.

Ingrediencie

  • 3175 g rajčín
  • ½ červenej repy
  • 1/2 polievkové lyžice soli
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo 62 ml citrónovej šťavy

Postup

  • Paradajky umyte, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte ich na štvrťky. Olúpte a nakrájajte na menšie kocky aj červenú repu. Zeleninu vložte do hrnca a varte ju na miernom ohni, za stáleho miešania, po dobu 15 minút, domäkka.
  • Uvarenú zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom a cez sitko zmes prepasírujte do čistej misky. Vytlačenú šťavu vráťte späť do hrnca a varte ju, za stáleho miešania, kým jej teplota nedosiahne 88 °C. Potom hrniec so šťavou odstavte zo zdroja tepla.
  • Do zmesi vmiešajte soľ a kyselinu citrónovú, ktorú môžete, v prípade potreby, nahradiť citrónovou šťavou.
  • Paradajkovú šťavu nalejte do sterilizovaných pohárov tak, aby zostali 3 cm od hornej časti pohárov voľné. Utrite okraj oboch pohárov a uzavrite ich sterilizovanými viečkami.
  • Sterilizácia pohárov a viečok je nutná, aby nedošlo k znehodnoteniu pokrmu baktériami.
  • Uzavreté poháre vložte do hrnca, ktorého dno vyložte čistou utierkou a zalejte ich vriacou vodou až po viečko. Následne ich varte 40 minút. Po uvarení nechajte pohár voľne vychladnúť.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.