Baklažány spolu s bazalkou a paradajkami vytvárajú zmes vôní, farieb a chutí, ktorá dokonale charakterizuje tento prekrásny ostrov.
Ingrediencie
- 1000 g baklažánu
- 400 g stopkového zeleru
- 250 g cibule
- 200 g rajčín
- 200 g zelených olív v slanom náleve
- 60 g cukru
- 60 g bieleho octu
- 50 g capary
- 50 g píniových orieškov
- 40 g rajského pretlaku
- bazalka
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
- Následne nakrájajte na plátky očistený stopkový zeler a z olív vyberte kôstku.
- Umyté a osušené baklažány nakrájajte na kúsky o veľkosti asi 2,5 cm.
- To isté vykonajte s paradajkami.
- Na panvici zľahka opečte píniové oriešky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte v ňom kúsky baklažánu.
- Akonáhle sú dozlatista osmažené, vyberte ich a položte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby sa odstránil prebytočný olej.
- Na veľkú panvicu nalejte olivový olej, rozohrejte ho a pridajte cibuľu.
- Keď bude cibuľa sklovitá, pridajte zeler, nechajte ho ľahko osmažiť a potom pridajte kapary, olivy, píniové oriešky a paradajky.
- Premiešajte, priklopte pokrievkou a varte na miernom plameni 15 až 20 minút.
- Medzitým si pripravte sladkokyslú omáčku.
- V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a soľ.
- Po uplynutí 15 až 20 minút omáčku nalejte do panvice so zeleninou.
- Zamiešajte, zvýšte teplotu a miešajte, kým nezmizne vôňa octu.
- Vypnite plameň, pridajte osmažené baklažány a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.
Túto lahodnú caponatu môžete podávať nielen teplú, ale aj studenú.
Ak máte pre rozmanité zmesi zeleniny slabosť, vyskúšajte tiež recepty na ratatouille! Uvidíte, že vám tiež zachutí.