Spoločným menovateľom všetkých variantov tejto talianskej klasiky je sladkokyslý nádych, ktorý je nenahraditeľný a dodáva pokrmu jedinečnú chuť
Ingrediencie
- 2 baklažány
- 1 červená kápia
- 1 žltá kápia
- 1 stopkový zeler
- 1 cibuľa
- 50 g zelených olív
- 30 g kapary
- 2 PL sultánok
- 1 PL píniových orieškov
- 200 g rajčinového pretlaku
- 40 g cukru
- 1/2 pohárika bieleho octu
- bazalka
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- Baklažán umyte, nakrájajte na kocky, vložte do sitka, zľahka osoľte a nechajte pol hodiny odstáť.
- Medzitým umyte papriky, odstráňte z nich semienka, nakrájajte ich na malé kúsky.
- Očistite cibuľu a zeler a nakrájajte ich nadrobno.
- Po uplynutí 30 minút baklažán vytlačte, osušte a osmažte na rozpálenom oleji.
- Osmažený baklažán dajte odkvapkať na papierové utierky.
- Následne na panvici s olejom upražte nakrájanú cibuľu a zeler do sklovita.
- Pridajte kapary, olivy rozkrojené na polovice, zmäknuté sultánky a píniové oriešky.
- Všetko premiešajte a po niekoľkých minútach pridajte zmes octu, paradajkového pretlaku a cukru.
- Opäť premiešajte, osoľte, okoreňte, pridajte bazalku a kúsky papriky a varte asi päť minút.
- Pridajte osmažené baklažány a varte ďalších 15 minút.
Pripravenú caponatu z baklažánu a paprík nechajte pred podávaním niekoľko hodín odležať.