Tento pokrm je vďaka slanine obohatený o chrumkavý nádych, ktorý mu dodá ďalší rozmer. Pokiaľ túžite po intenzívnejšej chuti, nahraďte zeleninový vývar mäsovým.
Ingrediencie
- 300 g ryže
- 250 g červenej čakanky
- 200 g slaniny
- 80 ml bieleho vína
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 100 g strúhaného parmezánu
- 50 g masla
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- Slaninu nakrájajte na kocky, vložte na panvicu s trochou oleja a orestujte dochrumkava.
- Hlavičky čakanky rozkrojte najskôr na polovicu a potom nakrájajte na malé kúsky. Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
- Cibuľu dajte do panvice či hrnca s trochou oleja, osoľte a nechajte zosklovatieť.
- Cibuľu vyberte a do rovnakej nádoby nasypte ryžu a za častého miešania ju niekoľko minút opekajte.
- Pridajte cibuľu a prelejte bielym vínom.
- Keď sa víno odparí, pridajte naberačku horúceho zeleninového vývaru.
- Pokračujte vo varení ryže, postupne prilievajte jednu naberačku vývaru, ale vždy počkajte, kým sa predchádzajúca naberačka nevstrebe.
- Keď zostáva asi 6 minút do uvarenia ryže, pridajte čakanku a dobre premiešajte.
- Keď je rizoto uvarené, vypnite oheň a pridajte slaninu.
- Nakoniec vmiešajte maslo, nastrúhaný parmezán a rizoto z čakanky a slaniny je hotové.