Rizoto sa dá pripraviť v mnohých rozmanitých variantoch.
S mäsom, zeleninou, hubami i morskými plodmi.
Hľadáte nejaký ešte nevyskúšaný spôsob?
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na rizoto s čakankou!
Prekvapí vás svojou chuťou aj jednoduchosťou prípravy.
Naše recepty
Prečo zaradiť čakanku do svojho jedálnička?
Zatiaľ čo naše babičky si pod pojmom čakanka vybavili rastlinu s modrými kvetmi, ktorej koreň sa využíval na výrobu kávovej náhradky. Pre nás môže byť čakanka aj lahodnou zeleninou.
V tomto ohľade máme na mysli čakanku šalátovú, známu tiež ako červená čakanka, ktorá pochádza zo Stredozemia a s trochou zveličenia povedané sa podobá malej hlávke červenej kapusty alebo hlávkového šalátu.
Najčastejšie sa s ňou pod označením radicchio stretneme v talianskej kuchyni, kde sú veľmi obľúbené práve na recepty na rizoto s čakankou.
Táto zelenina je charakteristická horkastou chuťou, ktorá sa ale čiastočne stratí tepelným spracovaním. Dajte si pozor na to, ako ju skladujete, najlepší spôsob je vo vlhkej papierovej utierke v chladničke. Pokiaľ ju naopak necháte na svetle, jej horkosť sa ešte zvýrazní.
V neposlednom rade červená čakanka obsahuje mnoho cenných živín a ďalších zdraviu prospešných látok.
Čakanka šalátová (100 g) | |
Vitamín A | 27 IU |
Vitamín B1 | 0,016 mg |
Vitamín B2 | 0,028 mg |
Vitamín B3 | 0,225 mg |
Vitamín B5 | 0,269 mg |
Vitamín B6 | 0,057 mg |
Vitamín C | 8 mg |
Vitamín E | 2,26 mg |
Draslík | 302 mg |
Fosfor | 40 mg |
Horčík | 13 mg |
Meď | 0,341 mg |
Vápnik | 19 mg |
Zinok | 0,62 mg |
Železo | 0,57 mg |
Ďalšou obľúbenou nevšednou zeleninou pre prípravu rizota je tekvica. Vyskúšajte naše lahodné recepty na tekvicové rizoto a prežiarte si s jeho krásnou farbou jeseň.