Mlynček na mäso umožňuje dosiahnuť správnu konzistenciu zmesi, neodporúčame používať mixér, pretože mäso by bolo príliš kašovité.
Ingrediencie
- 700 g nakladaných zelených olív (s kôstkou či bez)
- 300 g hovädzieho mäsa
- 150 g bravčového mäsa
- 50 g kuarcích pŕs
- 50 g strúhaného parmezánu
- 70 ml bieleho vína
- 20 ml olivového oleja
- 1/2 cibule
- 1/2 mrkvy
- 1/2 stopkového zeleru
- 1 vajce
- klinček
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Na obalenie
- 1 vajce
- strúhanka
- hladká múka
- soľ
- olej na smaženie
Postup
- Olivy najprv namočte na 12 hodín do vody.
- Hovädzie a bravčové mäso a kuracie prsia nakrájajte na malé kúsky.
- Cibuľu a mrkvu olúpte a nakrájajte na veľké kúsky, rovnakým spôsobom nakrájajte aj stopkový zeler.
- Do cibule zapichnite dve hlavičky klinčekov.
- Do hrnca nalejte olivový olej a nechajte zeleninu niekoľko minút smažiť.
- Pridajte hovädzie a bravčové mäso, okoreňte, prikryte pokrievkou a varte asi 20 minút.
- Následne pridajte kuracie prsia, víno a soľ.
- Premiešajte a varte priklopené pokrievkou približne hodinu.
- Po uplynutí tejto doby vypnite oheň a nechajte vychladnúť.
- Z cibule vyberte klinčeky a všetko pomeľte cez mlynček na mäso.
- Namletú zmes preložte do misy, pridajte nastrúhaný parmezán, vajcia a strúhaný muškátový oriešok.
- Rukami prehneťte tak, aby vznikla homogénna zmes.
- Špirálovito rozrežte olivy, aby ste odstránili kôstku.
- Následne každú naplňte zmesou a uzavrite, aby získali pôvodný tvar.
- V miske rozšľahajte vajcia so soľou a plnené olivy najskôr obaľte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici rozohrejte olej a olivy v ňom asi 2 až 3 minúty smažte.
Vyprážané plnené olivy odporúčame podávať ako predjedlo.