Na prípravu guličiek nemusíte používať len zeleninu, ale aj rozmanité druhy strukovín, napríklad cícer, šošovicu alebo ako v tomto recepte fazuľa.
Ingrediencie
Na zeleninové guličky (cca 20 guličiek)
- 100 g uvarených červených fazúľ
- 1 zemiak
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 100 g hrášku z konzervy
- 50 g kukurice z konzervy
- 8-10 cherry rajčín
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 3 PL strúhanky
- olivový olej
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ, korenie
Na kari omáčku
- 100 ml oleja
- 100 ml sójového mlieka
- 1 PL kari korenia
- 1/2 PL horčice
- 1/2 citrónu
- soľ
Postup
- Ošúpte zemiaky a mrkvu, umyte ich spolu s cuketou a uvarte v hrnci s vodou do mäkka.
- Predvarené červené fazule prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Fazuľu, uvarené zemiaky, mrkvu, cuketu, hrášok, kukuricu, cesnak a petržlenovú vňať vložte do mixéra.
- Niekoľko sekúnd mixujte, potom pridajte umyté a nakrájané cherry paradajky.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Zmes preložte do veľkej misy a pridajte vajcia a dve polievkové lyžice strúhanky.
- Dôkladne premiešajte a skontrolujte konzistenciu, pokiaľ sa vám zdá stále príliš mäkká, pridajte viac strúhanky. Zmes by mala byť pevná, ale nie príliš hustá.
- Rukami vytvorte guličky a následne ich osmažte na oleji.
- Medzitým si do vyššej nádoby nalejte olej a sójové mlieko, pridajte horčicu, citrónovú šťavu, soľ podľa chuti a kari.
- Ponorným mixérom mixujte, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu, potom omáčku ohrejte.