Tento nadčasový dezert pôvodne francúzskeho pôvodu je známy aj ako rezy Napoleon.
Ingrediencie
- 300 g maslového lístkového cesta
- 700 ml plnotučného mlieka
- 200 g horkej čokolády
- 200 g práškového cukru
- 65 g hladkej múky
- 25 g nesladeného kakaového prášku
- 8 žĺtok
- 1/2 vanilkového lusku
Postup
- Mlieko nalejte do hrnca, pridajte semienka a vanilkový struk a zľahka zahrejte.
- Medzitým v mise vyšľahajte žĺtky s cukrom.
- Potom do nich pomaly vmiešajte hladkú múku a kakao a dôkladne rozmiešajte.
- Túto zmes následne vlejte do mlieka, a za stáleho miešania priveďte k varu.
- Keď je krém hustý, pridajte do neho na malé kúsky nasekanú alebo nastrúhanú čokoládu.
- Za stáleho miešania ju rozpustite a hladký krém prelejte do misy, ktorú prikryjete potravinárskou fóliou.
- Keď krém chladne, rozvaľkajte lístkové cesto posypané cukrom.
- Rozvaľkané cesto poprepichujte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 až 25 minút dozlatista.
- Po upečení, kým je cesto ešte pomerne horúce, orežte zubatým nožom okraje a potom cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Nechajte vychladnúť.
- Vychladený čokoládový krém vložte do zdobiaceho vrecka a ozdobte servírovaciu tácku. Potom na krém položte prvý plát cesta a ozdobte ho krémom. Prekryte ďalším plátom cesta a opakujte.