Tento tvrdý turecký med je obľúbený najmä v južnom Taliansku a na Sicílii. Okrem mandlí sa dajú použiť aj ďalšie druhy orechov.
Ingrediencie
- 400 g nelúpaných celých mandlí
- 200 g medu
- 125 g cukru
- 1 pomaranč
Postup
- Nastrúhajte pomarančovú kôru a dajte ju bokom.
- Zvyšný pomaranč rozkrojte na polovicu a vyžmýkajte z nej šťavu.
- Pomarančovú šťavu nalejte do hrnca, pridajte cukor a na miernom plameni rozpustite, nakoniec pridajte med.
- Med dobre rozpustite a pridajte mandle a pomarančovú kôru.
- Varte na miernom plameni za občasného miešania približne 15 až 20 minút.
- Keď zmes mierne zhnedne a dá sa ľahko vybrať z hrnca, je hotová.
- List papiera na pečenie potrite malým množstvom oleja a nalejte doň nugát.
- Zmes vytvarujte do obdĺžnikového tvaru, povrch zarovnajte a prikryte prebytočnými časťami papiera na pečenie.
- Nechajte úplne vychladnúť po dobu najmenej 3 hodín.