Bez medu sa nezaobídu nielen perníčky, ale aj mnoho ďalších sladkostí.
Dodá im nielen lahodnú chuť a vôňu, ale má vplyv aj na ich konzistenciu.
Radi by ste z neho deťom aj sebe pripravili nevšednú pochúťku?
Vyskúšajte naše recepty na turecký med!
Uvidíte, že všetkých oslní.
Naše recepty
Užitočné tipy a rady, ako pripraviť turecký med
Turecký med je názov pre tradičnú cukrovinku, ktorú má väčšina z nás spojenú predovšetkým s púťami. Názov odkazuje na krajinu, ktorú považuje za jej kolísku. Pravdepodobne sa ale mýlime.
Cukrovinka pripravovaná z medu, cukru, bielkov a orechov, má totiž svoje korene s najväčšou pravdepodobnosťou v južnom Španielsku, ktoré bolo v stredoveku pod nadvládou Arabov. Tu je známa ako turrón alebo orechový nugát, pričom slovo nugát súvisí so spôsobom prípravy.
- Recepty na turecký med najčastejšie obsahujú lieskové orechy, mandle alebo pistácie. Môžete ale použiť aj orechy vlašské, kešu orechy alebo arašidy.
- Na ozvláštnenie chuti môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, predovšetkým citrónovú či pomarančovú kôru, sušené či kandizované ovocie, kokos alebo vanilku.
- Pokiaľ nemáte radi, keď sa vám turecký med lepí na prsty, zlepte zmesou tortové oblátky alebo použite jedlý papier.
- Na krájanie tureckého medu treba ostrý nôž, prípadne je možné zmesou naplniť formu na ľad, a tak vzniknú malé kúsky, ktoré krájať nie je potrebné.
Ďalším obľúbeným dezertom z Blízkeho východu je baklava. Pripravte si ju hneď v niekoľkých rozmanitých variantoch s našimi receptami na baklavu.