Inšpiratívne recepty s paprikouhorkou v 8 rôznych variantoch! Obohaťte si jedálniček

Paprika a uhorka patrí medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie druhy zeleniny.

Viete, že existuje plodina, ktorá v sebe spája chuť a vlastnosti oboch?

Vyskúšajte naše recepty z ačokči.

V kuchyni má prekvapivo rozmanité využitie. Môžete ju konzumovať surovú, varenú, dusenú, pečenú alebo ju nakladať do sladkokyslých nálevov.

Máte slabosť pre šalátové uhorky? Vyskúšajte aj ďalšie varianty uhorkových šalátov !

Čo je to ačokča?

Ačokča, známa tiež pod označením paprikouhorka či mexická uhorka, je zelenina pôvodne pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky. V posledných rokoch je ale stále obľúbenejšie aj u nás.

Ako už český názov paprikouhorka prezrádza, jedná sa o rastlinu, ktorej plody sú akousi kombináciou uhorky a papriky, a to ako svojou chuťou, tak aj tvarom. Jej pestovanie je veľmi jednoduché, vzhľadom na to, že pochádza z vlhkého a teplého prostredia, sa jej lepšie darí v skleníku.

Ako zaradiť ačokču do svojho jedálnička?

Inšpiráciu pre to, ako všestranne je možné ačokču využiť pri príprave pokrmov, poskytuje predovšetkým mexická, bolívijská a peruánska kuchyňa.

  • Jedným z najtypickejších použití je jej plnenie najrôznejšími zmesami, podobne ako tomu je v prípade paprikových strukov. Plniť ju môžete nielen mäsom, ale aj hubami či zmesou zeleniny a syra. Jednu z mnohých variantov plnených ačokči môžete pozrieť prostredníctvom tohto videoreceptu.
CAIGUAS RELLENAS | RECETA PERUANA | Sazón y Corazón
zdroj: youtube.com
  • Recepty z ačokči ale zahŕňajú aj najrôznejšie šaláty, pridať ju môžete tiež do leča, guláša či polievky.
  • V neposlednom rade sa ačokča rovnako zavára alebo nakladá podobne ako uhorky. Je možné ju naložiť samotnú alebo v kombinácii s ďalšou zeleninou.

Prečo zaradiť paprikouhorku do svojho jedálnička?

Podobne ako uhorka aj ačokča obsahuje veľký podiel vody a vďaka tomu má veľmi málo kalórií. Je tak vhodná aj pri najrôznejších redukčných diétach. Z vitamínov je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok v nej nájdeme napríklad horčík a vápnik. Jej konzumácia pôsobí pozitívne na vysoký tlak či cholesterol a odporúča sa aj pri cukrovke. Priaznivo pôsobí tiež pri respiračných chorobách.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.