Pripravte sa na to, že sa zamilujete do kombinácie grilovanej červenej papriky s grilovaným baklažánom. Stačí jedno sústo a budete chcieť túto srbskú omáčku podávať ku všetkému, od chleba po mäso a dokonca aj k zelenine!
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké červené papriky
- Stredne veľký baklažán
- 30 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky bieleho octu
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
- Baklažán nakrájame na veľké kúsky a vyložíme na plech
- K nemu pridáme červenú papriku nakrájanú na polovice
- Plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, aby papriky chytili odtieň čiernej
- Potom zeleninu vyberieme, umiestnime ju do veľkej misy a tú zakryjeme fóliou alebo igelitovou taškou
- Takto zeleninu necháme 20 minút bokom
- Po vychladnutí odstránime z baklažánu aj papriky šupky a papriky zbavíme jadrovníka
- Papriku a baklažán dáme do kuchynského robota a pridáme cesnak, olej, ocot, soľ a korenie
- Mixujeme dovtedy, kým ajvar nie je hladký
- Vzniknutú omáčku preložíme do hrnca
- V hrnci jej na nízku teplotu varíme, kým nezhustne
- Omáčku ochutnajte a podľa svojich preferencií dochuťte
- Zložte z platne a pred podávaním nechajte vychladnúť