Ajvar je srbská baklažánová zmes s upečenou sladkou paprikou, niekedy označovaná ako vegetariánsky kaviár. Jeho dymová chuť sa skvele hodí ku grilovaným alebo pečeným mäsám, najmä jahňaciemu.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké baklažány
- 6 veľkých červených paprík
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- citrónová šťava z 1 citróna
- 60 ml kvalitného olivového oleja
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Zahrejte rúru na 200 stupňov.
- Baklažán po celej dĺžke prepichajte vidličkou.
- Umyté baklažány a papriky položte na plech s papierom na pečenie a opekajte, kým ich šupka nesčernie, asi 30 minút.
- Pečenú zeleninu vložte do žiaruvzdornej misy.
- Prikryjeme ich igelitom a nechajte 10 minút v pare.
- Olúpte a vyhoďte sčernelé šupky, stonky a semená.
- Vo veľkej miske roztlačte alebo nakrájajte zeleninu, podľa toho, aký hladký alebo hrubý máte ajvar radi.
- Dochutíme soľou a korením.
- Pridajte cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania pokvapkajte olejom.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu a podávajte.
Pridajte nakrájané červené čili papričky a cibuľu a citrónovú šťavu nahraďte červeným vínom alebo červeným vínnym octom.
Bulharské kiopoolu je podobné, ale namiesto červenej papriky sa používa zelená paprika a pridávajú sa paradajky. Alebo sa inšpirujte našimi receptami na ajvar , určite si vyberiete!