Bešamel je kráľovnou bielych omáčok pochádzajúci pôvodne z Francúzska, kde jej svojho času vymyslel Louis de Béchameil, ktorý bol úradníkom.
Najčastejšie sa síce používa na lasagne, ale hodí sa aj ako základ pre syrové omáčky alebo pri príprave mussaky.
Základom je svetlá zápražka, ku ktorej sa pridá mlieko, smotana aj vývar.
Ingrediencie
- 50 g čerstvého masla
- 600 ml mlieka
- 50 g hladkej múky
- soľ podľa chuti
- mleté biele korenie
- muškátový oriešok
Postup
- Začneme tým, že si v hrnci rozpustíme maslo. Medzitým nalejeme mlieko do misy a pomocou metličky zmiešame s hladkou múkou.
- Za stáleho miešania prilievame takto pripravenú zmes k rozpustenému maslu a privedieme do varu. Dôležité je neprestať miešať.
- Akonáhle sa omáčka varí, stiahneme teplotu a na miernom ohni necháme 3 až 5 minút povariť. Nakoniec osolíme, ochutíme bielym korením a pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška.