Ako si upiecť domáci bagel

Ako si upiecť domáci bagel

Tento recept si pripravte už večer pred plánovaným podávaním, pretože cesto vyžaduje odpočinok cez noc a ráno hodinu kysnutia.

INGREDIENCIA

Na cesto:

  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 a ¼ šálky teplej vody
  • 540 g pekárske múky
  • 2 lyžičky morskej soli

Na vodu na pošírovanie:

  • 1½ lyžičky javorového sirupu
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli

Na povrch:

  • 1 bielok plus 1 lyžica vody
  • domáca koreniaca zmes na bagely (na posypanie)

Na koreniacu zmes na bagel (nepoužijete všetko):

  • 4 lyžičky bielych sezamových semienok
  • 2 čajové lyžičky čiernych sezamových semienok alebo ďalších bielych sezamových semienok
  • 2 lyžičky maku
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžičky sušenej cibule
  • 1 lyžička morskej soli

POSTUP

  1. Zmiešame ingrediencie na korenie.
  2. V miske zmiešame javorový sirup, droždie a vodu a necháme kysnúť 5 minút.
  3. Do misy mixéra s nástavcom na cesto dáme múku, soľ a droždie.
  4. Miešame na stredne nízkej rýchlosti 5 až 7 minút.
  5. Pokiaľ je cesto po 3 minútach suché, pridáme 1 lyžicu vody.
  6. Cesto prenesieme na pracovnú plochu a miesime 2 až 3 minúty, potom vytvarujeme guľu a vložíme do misy.
  7. Zakryjeme plastovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
  8. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
  9. Cesto vyklopíme na nepomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 8 dielov, ktoré tvarujeme do gulí.
  10. Nakvapkáme na pracovnú dosku trochu vody.
  11. Každú guľu zvinieme do povrazu dlhého asi 20 cm.
  12. Jednu ruku položíme dlaňou nahor tak, aby boli štyri prsty vycentrované na povraz.
  13. Preložíme každú stranu cesta cez prsty tak, aby sa konce prekrývali asi o 5 cm.
  14. Držíme cesto, otočíme ruku a váľame rukou na pracovnej doske, aby sa oba konce spojili.
  15. Bagely dáme na plech.
  16. Vršky poprášime múkou.
  17. Zakryjeme igelitom a necháme cez noc v chlade.
  18. Druhý deň vyberieme plechy z chladničky a necháme hodinu odležať.
  19. Predhrejeme rúru na 230 °C.
  20. Vložíme bagel do misky s vodou, aby sme sa uistili, že pláva.
  21. Pokiaľ cesto klesne, necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  22. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dva litre vody s javorovým sirupom, jedlou sódou a soľou.
  23. Pridáme bagely a až voda začne vrieť, znížime teplotu.
  24. Varíme 1 minútu z každej strany.
  25. Bagely prenesieme na plech a otočíme hladkou stranou nahor.
  26. Vyšľaháme v malej miske bielok a vodu a potrieme bagely.
  27. Posypeme korením.
  28. Pečieme 14 až 18 minút.
Domáce americké pečivo posypané korením a semienkami.
www.loveandlemons.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.