Tento recept si pripravte už večer pred plánovaným podávaním, pretože cesto vyžaduje odpočinok cez noc a ráno hodinu kysnutia.
INGREDIENCIA
Na cesto:
- 1 lyžica javorového sirupu
- 7 g sušeného droždia
- 1 a ¼ šálky teplej vody
- 540 g pekárske múky
- 2 lyžičky morskej soli
Na vodu na pošírovanie:
- 1½ lyžičky javorového sirupu
- 2 lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
Na povrch:
- 1 bielok plus 1 lyžica vody
- domáca koreniaca zmes na bagely (na posypanie)
Na koreniacu zmes na bagel (nepoužijete všetko):
- 4 lyžičky bielych sezamových semienok
- 2 čajové lyžičky čiernych sezamových semienok alebo ďalších bielych sezamových semienok
- 2 lyžičky maku
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička morskej soli
POSTUP
- Zmiešame ingrediencie na korenie.
- V miske zmiešame javorový sirup, droždie a vodu a necháme kysnúť 5 minút.
- Do misy mixéra s nástavcom na cesto dáme múku, soľ a droždie.
- Miešame na stredne nízkej rýchlosti 5 až 7 minút.
- Pokiaľ je cesto po 3 minútach suché, pridáme 1 lyžicu vody.
- Cesto prenesieme na pracovnú plochu a miesime 2 až 3 minúty, potom vytvarujeme guľu a vložíme do misy.
- Zakryjeme plastovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
- 2 plechy vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
- Cesto vyklopíme na nepomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 8 dielov, ktoré tvarujeme do gulí.
- Nakvapkáme na pracovnú dosku trochu vody.
- Každú guľu zvinieme do povrazu dlhého asi 20 cm.
- Jednu ruku položíme dlaňou nahor tak, aby boli štyri prsty vycentrované na povraz.
- Preložíme každú stranu cesta cez prsty tak, aby sa konce prekrývali asi o 5 cm.
- Držíme cesto, otočíme ruku a váľame rukou na pracovnej doske, aby sa oba konce spojili.
- Bagely dáme na plech.
- Vršky poprášime múkou.
- Zakryjeme igelitom a necháme cez noc v chlade.
- Druhý deň vyberieme plechy z chladničky a necháme hodinu odležať.
- Predhrejeme rúru na 230 °C.
- Vložíme bagel do misky s vodou, aby sme sa uistili, že pláva.
- Pokiaľ cesto klesne, necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu dva litre vody s javorovým sirupom, jedlou sódou a soľou.
- Pridáme bagely a až voda začne vrieť, znížime teplotu.
- Varíme 1 minútu z každej strany.
- Bagely prenesieme na plech a otočíme hladkou stranou nahor.
- Vyšľaháme v malej miske bielok a vodu a potrieme bagely.
- Posypeme korením.
- Pečieme 14 až 18 minút.