Americké donuty

Americké donuty

Základom tejto pochúťky sú kvalitné suroviny, z ktorých sa pripraví jemné a veľmi chutné cesto. Kobličky dostanú ten správny vzhľad a potom už len stačí osmažiť na panvici s olejom. Pochutnajú si deti aj ich rodičia.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 polievková lyžica + 1 lyžička aktívneho sušeného droždia
  • 240 ml plnotučného mlieka zahriateho na 43°C
  • 320 až 400 g chlebovej múky
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 veľké žĺtky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/2 lyžičky kuchynskej soli
  • 125 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Na cukrovú glazúru:

  • 100 g preosiateho práškového cukru (musia sa odstrániť všetky hrudky)
  • 3 až 4 lyžice mlieka (môžeme použiť aj vodu)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 4 lyžice kakaového prášku
  • 4 – 6 lyžíc mlieka (opäť možno použiť aj voda)
  • 2 lyžičky vanilky

Postup:

  • Jednu polievkovú lyžicu droždia rozpustíme do 180 ml teplého mlieka, potom pridáme 120 g chlebovej múky a miešame, kým nevznikne hladká kaša. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 30 minút na teplé miesto.
  • Po 30 minútach nasadíme stojanový mixér s lopatkovým nástavcom a do misy dáme jednu čajovú lyžičku droždia a 60 ml mlieka.
  • Ďalej pridáme múčnu zmes, vanilku a žĺtky. Mixujeme pri nízkej rýchlosti po dobu 30 – 60 sekúnd alebo pokiaľ nezískame hladké cesto.
  • Vypneme mixér a prisypeme 160 g múky, cukor a soľ. Potom zapneme mixér na strednú rýchlosť a mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja. V tejto fáze pridáme maslo a mixujeme na strednú rýchlosť 40 sekúnd.
  • Nasadíme hák na cesto. Pridáme zvyšných 60 g múky. Pred pridaním vypneme pre istotu mixér. Mieste pri strednej rýchlosti minútu, alebo kým sa cesto prestane lepiť na steny misy. Musí byť hladké a nesmie príliš lepiť. V prípade potreby ešte pridáme múku.
  • Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme ju na 30 minút na teplé miesto, kde necháme kysnúť.
  • Po 30 minútach na cesto jemne zatlačíme, čím ho zbavíme prebytočného vzduchu, potom misu znova prikryjeme a uložíme na minimálne 1 až maximálne 12 hodín do chladničky.
  • Plech vyložíme ľahko pomúčenou bavlnenou utierkou. Na ľahko pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na 1,25 cm hrubý plát.
  • Pomocou okrúhle formičky na pečivo alebo vykrajovače na donuty, vyrežeme kolieska s otvormi s priemerom 2,5 cm (záleží na forme).
  • Prenesieme šišky na pripravený plech na pečenie a dávame pozor, aby medzi jednotlivými šiškami bola medzera 2,5 cm.
  • Pekáč zakryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime ho na teplé miesto, aby šišky mohli vykysnúť. Po 30-40 minútach by mali zdvojnásobiť svoj objem. Je dôležité, aby boli šišky kontrolované každých 5-10 minút kvôli ich správnemu vykysnutiu.
  • Ľahko sa špičkou prsta dotkneme jednej z šišiek, keď je dobre vykysnutá, vyskočí pomaly, keď vyskočí cesto hneď, potrebuje viac kysnutia.
  • Keď šišky kysnú, vyložíme si plech dvoma vrstvami papierových utierok a na ne potom položíme mriežku.
  • Vo veľkom hrnci so silným dnom alebo vo fritéze zahrejte minimálne 5 cm oleja na 180 °C. 9
  • Opatrne vložíme niekoľko šišiek do oleja pomocou dierovanej lyžice, raz otočíme, kým nebudú ľahko zlatohnedé, asi 1-2 minúty na každú stranu.
  • Hotové šišky položíme na mriežku, aby vychladli. Počkáme, až olej dosiahne 180 °C, a potom vyprážame druhú várku šišiek. Tento krok opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
  • Na cukrovú polevu dáme cukor do strednej misy, potom za stáleho miešania postupne prilievame mlieko a pridáme vanilku. Miešame, kým nezískame hladkú polevu.
  • Na výrobu čokoládovej polevy preosejeme cukor a kakaový prášok do misy. Za stáleho miešania prilievame po lyžiciach mlieko a pridáme vanilku. Hotová poleva by mala byť hladká a dala sa dobre rozotierať.
  • Akonáhle donútené mierne vychladnú, potrieme ich polevou podľa vlastného výberu, pokojne pol na pol alebo časť cukrovou glazúrou, zvyšok čokoládovou.
Jemné americké šišky podľa autentického receptu z USA.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com

Tip: Ak sa ich rozhodneme naplniť, zapichneme do šišky špajľu alebo malý nôž, aby sa vytvorila dierka, a potom naplníme džem alebo Nutellu do vrecka a vtlačíme malé množstvo do otvoru.

Týchto otvorov môžeme urobiť aj viac, s ohľadom na to, že tu nie je toľko priestoru na náplň. Prípadne kto chce, môže donútené rozpoliť a jednoducho namazať a zaklopiť.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.