Túto americkú buchtu s jablkami musíte vyskúšať. Hodí sa skvele na oslavu ale aj len tak ku káve.
Ingrediencie na cesto
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- Štipka soli
- 250g masla
- 8 lyžíc vody alebo mlieka
Ingrediencie na náplň
- 1kg jabĺk
- 150g cukru
- 2 lyžice múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 citróna
- 1ks vajcia
- 1 lyžica cukru
Postup
- Do misy dajte múku a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a vidličkou spojte. Cesto by malo byť teraz hrudkovité.
- Postupne pridávajte studenú vodu alebo mlieko a pokračujte v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať. Cesto by nemalo byť príliš lepkavé.
- Cesto vypracujte rukami a vyklopte. Zapracujte do gule a zabaľte do potravinárskej fólie. Dajte chladiť do chladničky.
- Medzitým olúpte jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na plátky.
- V mise zmiešajte nakrájané jablká s cukrom, múkou, soľou, škoricou, muškátovým orieškom a šťavou z citróna.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a dajte do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na pomúčenom doske rozdeľte cesto na dve polovice a vyvaľkajte placky.
- Do koláčovej formy rozprestrite jednu polovicu vyvaľkaného cesta a zaistite, aby dosahovalo všetky okraje formy.
- Navrch rozprestrite jablčnú zmes a lyžicou uhlaďte.
- Druhú polovicu vyvaľkaného cesta dajte navrch jablčnej zmesi. Orežte prečnievajúce cesto cez okraje.
- Okraje pritlačte, aby ste vytvorili zvlnený vzhľad. Okraje tiež utesnite, aby nevytekala šťava.
- Koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
- Navrchu koláča utvorte štyri štrbiny, aby ste vytvorili prieduch.
- Pečte po dobu 50-60 minút, alebo pokiaľ nie je kôra zlatohnedá.
- Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
Máme pre vás ďalšie recepty na rezy s jablkami ! Skvelé na spotrebu prebytočných jabĺčok.