Máte radi aromatické maškrty?
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na anízové pečivo!
Má nielen krásnu vôňu, ale tiež nezameniteľnú chuť.
V neposlednom rade priaznivo pôsobí na trávenie, čo môže počas vianočných sviatkov tiež prísť vhod.
Ktorý variant si obľúbite najviac?
Naše recepty
Aníz a kuchyňa
Aníz je považovaný za jedno z najdlhšie známych korenín. Pochádza pravdepodobne z Egypta a za jeho veľké rozšírenie vďačíme starým Rimanom. Tí ho používali najmä na dochucovanie rozmanitých druhov mäsa a zeleniny. Svojou sladkastou chuťou sa podobá sladkému drievkam a z tohto dôvodu sa tiež pridával do najrôznejších cukroviniek.
Už od staroveku sa využívali aj liečivé účinky anízu, predovšetkým v súvislosti s dýchacími ťažkosťami. Od stredoveku sú známe pozitívne účinky anízu na tráviacu sústavu. Pri veľkých stredovekých hostinách sa na zlepšenie trávenia podávali anízové semienka obaľované v cukre. Okrem receptov na anízové pečivo ho možno pridávať aj do najrôznejších sušienok, pečiva či krémov. V neposlednom rade ho nájdeme aj v alkoholických nápojoch.