Klasické arancini by síce mali byť vyprážané, to ale neznamená, že sa nedajú pripraviť aj zdravším spôsobom – upiecť v rúre.
Ingrediencie
Ryžový základ
- 350 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g strúhaného parmezánu
- 40 g masla
- štipka šafranu
- soľ
Ragú
- 100 g mozzarelly
- 100 ml bešamelovej omáčky
- 40 g šunky
- soľ, korenie
Obalenie
- 1 vajce
- strúhanka
Postup
- Zeleninový vývar priveďte k varu, pridajte šafran a ryžu.
- Varte približne 15 minút, kým sa vývar vyvarí a ryža bude suchá.
- Vypnite oheň, pridajte maslo a parmezán a miešajte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
- Ryžovú zmes dajte na plech alebo do zapekacej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
- Medzitým si nakrájajte šunku a mozzarellu na malé kocky.
- Po vychladnutí ryže sa pustite do tvorby gulí.
- Do dlane rozprestrite časť ryže, pridajte niekoľko kociek šunky a mozzarelly, pridajte malé množstvo bešamelovej omáčky a priklopte ďalšou časťou ryže.
- Starostlivo uzavrite a namočte do rozšľahaného vajcia.
- Na záver arancini obaľte v strúhanke.
- Vložte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút.