Tento bezlepkový dezert v štýle obľúbeného amerického múčnika si zamilujete hneď po prvom súste. Rozplýva sa na jazyku a má úplne dokonalú chuť.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 25 kusov vykôstkovaných datlí
- 1/2 hrnčeka vylúpaných vlašských orechov
- 3/4 hrnčeka nesladeného kakaového prášku
- 1/4 hrnčeka smotanového arašidového masla
- 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky morskej soli
Na polevu:
- 1/3 hrnčeka kakaového prášku
- 1/3 hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Pekáč vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme nabok.
- Datle dáme do misky, prelejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom precedíme a nakrájame na malé kúsky.
- Do nádoby kuchynského robota dáme vlašské orechy, kakaový prášok, soľ a dôkladne rozmixujeme na jemné drobné kúsky.
- Cesto je dobré spracovať na dve časti, aby malo tú najlepšiu konzistenciu aj chuť.
- Polovicu tejto zmesi dáme nabok a do tej zvyšnej dáme polovicu datlí, arašidového masla, kokosového oleja i vanilky.
- Mixujeme tak dlho, až kým je zmes hladká. V prípade potreby pridáme kokosový olej.
- Akonáhle zmes drží pohromade a nedrobí sa, keď ju rukou stlačíme, prenesieme ju do pripraveného pekáča.
- Zostávajúcu zmes kakaa s orechmi, datle, arašidové maslo, vanilku aj kokosový olej dáme do kuchynského robota a spracujeme rovnako ako predtým.
- Opäť preložíme cesto do pekáča a všetko starostlivo zatlačíme do pekáča a rozprestrieme po celej ploche.
- Dáme vychladiť do chladničky a medzitým si nachystáme polevu.
- V stredne veľkej miske zmiešame kakaový prášok, med, rozpustený kokosový olej aj vanilku.
- Miešame tak dlho, pokiaľ nie je zmes hustá a hladká.
- Rovnomerne rozprestrieme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladiť.
- Pred servírovaním rozdelíme na menšie kúsky. Kto chce, môže ešte posypať kakaom alebo postriekať čokoládovou polevou.