Užite si kúzlo jednej z najobľúbenejších rezancových polievok na svete! Hoci nejde úplne tak o čínsku polievku, ale o vietnamskú, rozhodne v tomto článku nesmie chýbať, pretože je taká ľahká, plná chuti a úplne návyková, že vás o ňu nemôžeme ochudobniť.
Ingrediencie
- 2 veľké cibule, rozpolené
- 150 g nakrájaného zázvoru
- 10 badiánov
- 4 škorica
- 4 kardamónové struky
- 3 klinčeky
- 1,5 lyžice koriadrových semienok
- 1,5 kg hovädzieho hrudia
- 1 kg mäsových hovädzích kostí
- 1 kg morkovej kosti
- 3,5 litra vody
- 2 lyžice cukru
- 1 polievková lyžica soli
- 3 lyžice rybej omáčky
- 50 g sušených ryžových rezancov – na 1 porciu
- 30 g hovädzej sviečkovej, nakrájanej na veľmi tenké plátky – na 1 porciu
- 3 – 5 plátkov hovädzieho hruí (z vývaru) – na 1 porciu
Na servírovanie:
- hŕstka fazuľových klíčkov
- thajská bazalka, 3 – 5 vetvičiek
- koriander, 3 – 5 vetvičiek (alebo viac bazalky)
- limetkové klinky
- jemne nakrájané červené čili
- omáčka hoisin
- omáčka Sriracha
Postup
- Zahrejte ťažkú panvicu na vysokú teplotu (bez oleja), kým nezačne fajčiť.
- Vložte cibuľu a zázvor do panvice rezanou stranou dole.
- Restujte niekoľko minút, kým nie je cibuľa aj zázvor ľahko spálený, potom otočte.
- Vyberte a odložte bokom.
- Opečte ľahko korenie na suchej panvici na stredne vysokej teplote po dobu 3 minút.
- Opláchnite kosti a hruďou a potom ich podlejte vodou vo veľkom hrnci.
- Varte 5 minút a potom sceďte.
- Opláchnite každú kosť a hruďou pod vodou z vodovodu.
- Hrniec utrite do čista a priveďte 3,5 litra vody do varu.
- Pridajte kosti a hrudí, cibuľu, zázvor, všetko korenie cukor a soľ – voda by mala sotva pokrývať všetko.
- Priklopte pokrievkou a varte 3 hodiny.
- Vyberte hruďou, ochlaďte a potom uložte do chladničky.
- Varte zvyšnú polievku bez pokrievky po dobu 40 minút.
- Nalejte vývar do iného hrnca, vyhoďte kosti a korenie.
- Vývaru by malo byť asi 2,5 litra, pokiaľ je ho viac, zredukujte.
- Pridajte rybiu omáčku, prípadne upravte soľ a cukor.
- Vývar by mal byť, voňavý, korenený, slaný a ľahko sladký.
- Pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale tesne pred podávaním.
- Vložte rezance do misky.
- Zasypte ich surovým hovädzím mäsom a hrudím.
- Zalejte horúcim vývarom – uvarí hovädzie na medium rare.
- Podávajte so surovinami na servírovanie vedľa!