Čo by mohlo byť lepšie ako tento krehký, krémový, chrumkavý a mäkký dezert, ktorý sa vám doslova rozpadne pod rukami. Je taký krehký, že ho v niektorých cukrárňach podávajú ako s vidličkou tak s nožom, aby ho bolo možné vôbec zjesť.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 300 g lístkového cesta
Na krém
- 500 ml mlieka
- 100 g cukru
- Lyžica vanilkového extraktu
- 4 žĺtky
- 35 g kukuričného škrobu
- 50 g masla
Na ozdobu
- 100 g práškového cukru
- Lyžica mlieka
- 20 g čokolády
Postup
- Rúru si predhrejeme na na 200 stupňov
- Cesto rozvaľkáme na tri rovnako veľké obdĺžniky
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie a celé ich poprepichujeme vidličkou
- Vložíme do rúry a pečieme asi 10-15 minút, kým pláty cesta nie sú zlatisto hnedé
- Vyberieme e z rúry a necháme vychladnúť
- Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si zahrejeme mlieko, a polovicu cukru spoločne s vanilkou
- V samostatnej miske prešľahajte zvyšok cukru, žĺtky a kukuričný škrob
- Pripravíme si po ruke misku so sitkom, kam budeme nalievať hotový krém
- Akonáhle je mliečna zmes tesne pred varom, vlejeme do nej trochu do žĺtkov a rýchlo šľaháme
- Žĺtky treba zahriať, ale len tak akurát, aby sa nezačali variť
- Pomaly pokračujeme v prilievaní mlieka a šľaháme, kým nepridáme asi dve tretiny mliečnej zmesi
- Teraz všetko nalejeme späť do hrnca a za stáleho šľahania varíme na miernu teplotu
- Po pár minútach zmes začne hustnúť do konzistencie pudingu
- Hrniec zložíme z platne a scedíme ho cez sitko do pripravenej misky
- Necháme ju pár minút vychladnúť a potom zašľaháme maslo
- Cez misku položíme kúsok potravinárskej fólie a necháme zmes v miske vychladiť v chladničke aspoň hodinu, kým nebude pevná a hustá
- V malej miske si v mikrovlnnej rúre rozpustíme čokoládu
- Mlieko a práškový cukor si prešľaháme, kým nevznikne hustá poleva a pridáme čokoládu
- Na prvý upečený plát cesta natrieme polovicou krému
- Navrch dáme ďalšiu vrstvu cesta a zvyšok krému
- Navrch položíme posledný plát cesta
- Čokoládovú polevu dáme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a ozdobíme jej vrchný plát cesta
- Hotový kremeš s čokoládou umiestnime na hodinu do chladničky a potom podávame
Na krájanie je najlepšie použiť super ostrý vrúbkovaný nôž namočený v horúcej vode a potom jemným pilovaním sa prerezávať cez vrstvy dezertu.