Nie je nič lepšie ako domáca babičkina kuchyňa. Každý z nás si určite vybaví dobroty, ktoré nám babička ako deťom varila. Tento recept vás prenesie späť do detských rokov.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 g hladkej múky
- 240 ml teplého mlieka
- 4 g droždia
- lyžice cukru
- veľké vajcia
- Štipka soli
- 5 lyžíc oleja
Na omáčku
- 350 g lesného ovocia
- lyžice javorového sirupu alebo medu
- lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na 10 minút zapneme rúru na najnižšiu teplotu, potom ju vypneme
- Do veľkej misy zapracujeme droždie s cukrom a teplým mliekom
- Zmes spracovávame asi 30 sekúnd
- Do drožďovej zmesi vlejte rozšľahané vajcia s múkou a štipkou soli
- Miešame ďalšie 2 – 3 minúty
- Zmes prikryjeme utierkou a misu vložíme do teplej rúry
- V rúre ju necháme na 50 – 60 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
- V panvici rozohrejeme 1 – 2 lyžice oleja
- Cesto po lyžiciach pridávame do panvice
- Používame dve lyžice, pretože by sa nám cesto lepilo na ruky
- Lívanec smažte z každej strany približne 2 minúty
- Na prípravu ovocnej omáčky pridáme všetky prísady do hrnca
- Zahrievame ju na strednú teplotu asi 5 minút
- Ovocie by malo zmäknúť a pustiť šťavu
- Ovocnú omáčku môžeme rozmixovať dohladka tyčovým mixérom, alebo rovno podávať k lievancom
Lyžicu ponorte do hrnčeka s vodou, aby sa na ňu zmes nelepila.