Bábika obalená v slanine s brusnicovou omáčkou

Bábika obalená v slanine s brusnicovou omáčkou

Delikátny sviatočný pokrm, ktorý si užijú všetci vaši hostia! Bravčová bábika v slanine servírovaná s domácou brusnicovou omáčkou sa stane skvelým doplnkom každého sviatočného stola.

Čo budete potrebovať

  • 700 g bravčovej bábiky
  • 8–9 plátkov slaniny
  • 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Na brusnicovú omáčku:

  • 4 šálky brusníc
  • 1/2 šálky konzervovaných kúskov ananásu
  • 2 lyžice ananásovej šťavy z konzervy
  • 1 malé jablko, olúpané a nakrájané na malé kúsky
  • 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 šálky vody
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • pre dodatočnú sladkosť 6 datlí namočených v horúcej vode (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Bábiku pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne ochuťte soľou a korením.
  • Každý plátok slaniny omotajte okolo bravčovej bábiky, pokiaľ nebude chrbát úplne zakrytý.
  • 8-9 plátkov by na to malo bez problémov stačiť.
  • Bravčové mäso dajte do ľahko vymasteného pekáča a vložte do predhriatej rúry.
  • Pečte 20 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota bábiky nedosiahne 68°C.
  • Počas pečenia nezabudnite bábiku raz až dvakrát potrieť výpekom z pekáča.
  • Na posledné asi 2 minúty pečenia zmeňte nastavenie rúry na funkciu gril, aby bola slanina chrumkavá.
  • Vyberte bábiku z rúry, prikryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
  • Nakrájajte a polejte domácou brusnicovou omáčkou.
  • Brusnicovú omáčku si pripravíte tak, že datle namočíte na 10 minút do horúcej vody.
  • Olúpte vrchnú vrstvu datlí a vnútro roztlačte v miske do hladka.
  • Akonáhle to urobíte so všetkými datlami, malo by ste mať konzistenciu podobnú paste. (Tento krok je voliteľný. Pokiaľ nepridáte datle, omáčka bude kyslá s trochou sladkosti z ananásovej šťavy).
  • Dajte hrniec na stredný plameň a vložte dovnútra brusnice, vodu, citrónovú kôru, nakrájané jablká, ananás, pomarančovú a ananásovú šťavu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ.
  • Priveďte do varu na strednom až vysokom ohni.
  • Zmes nechajte variť 7 minút, alebo pokiaľ brusnice nezačnú pukať a praskať.
  • Ako sa zmes zahrieva, všetky ingrediencie sa zvaria a zhustnú do lahodnej omáčky.
  • Prilejte čerstvú citrónovú šťavu.
  • Dobrú chuť!
Bábika v slanine servírovaná s domácou brusnicovou omáčkou na tanieri s vedľa položeným nožom.
www.healthylittlepeach.com

Máme pre vás aj skvelé recepty na zaváranie brusníc ! Poradíme vám, ako si ich zavariť v umývačke alebo rúre, alebo ako pripraviť ten najlepší džem.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.