Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Mám pre vás inšpiráciu na buchtu, ktorá je stará snáď ako Česko samo!
Neviete aká je najlepšia bábovka?
Poďme sa pozrieť na 8 najlepších receptov!
Naše recepty
Iný kraj – iný recept na bábovky
Bábovka sa pečie z ciest:
- kysnutých
- trených
- piškótových
Ak zostaneme v Čechách a na Morave, tak zistíme, že receptov na bábovku je nepreberne – od desiatky rokov starých klasických z väčšieho počtu vajec, masla a cukru až po dnešné odľahčené bábovky, kde tuk je nahradzovaný tvarohom alebo jogurtom , znižuje sa objem použitého cukru a pridáva sa ovocie alebo iné ingrediencie.
Múku používame:
- polohrubú
- polohrubú a hladkú
- časť múky môžeme nahradiť solamylom
- časť nahradená pudingovým práškom
Aj keď je občas v recepte popísaná príprava z celých vajec, vždy je lepšie utrieť zvlášť žĺtky s cukrom a tukom , pridať mlieko alebo inú tekutinu az bielkov ušľahať sneh, ktorý sa až nakoniec striedavo spolu s múkou, ktorú sme prosili s kypriacim práškom, pridáva ľahkým obracaním do cesta, aby sme nenarušili štruktúru získanú šľahaním.
Ešte pred snehom pridávame vybrané ingrediencie: orechy, hrozienka, ovocie, vynikajúca je kakaová bábovka s nastrúhanou alebo nalámanou čokoládou.
Pečieme pri 180 ° C asi 40 minút až 1 hodinu – to závisí od veľkosti formy.
Či je bábovka dostatočne prepečená zistíme tak, že vpichneme pri strede drevenú špajľu . Ak je špajľa suchá, je bábovka upečená, ak zostáva na nej ešte trochu cesta, pečieme ďalej.
Ak je bábovka zvrchu už príliš tmavá , zakryjeme povrch alobalom . Upečenú bábovku vyklopíme najlepšie na drôtenú mriežku, aby odspodu nevlhla.
Upečenú bábovku môžeme potrieť polevou:
- citrónovú
- pomarančovú
- rumovú
- kakaovú
- čokoládovú
K bábovke sa hodí teplý nápoj, ako napríklad kakao. Pokiaľ však máte viac času, skúste si urobiť jeden z mliečnych koktailov , o ktorých tiež píšeme na webe.
Alebo treba už spomínané kávičku. Mrknite, ako sa pripravuje v kávovaroch Siemens .
Podarilo sa? A ktorá bábovka je vášmu srdcu najbližšia? Napíšte nám do komentárov.