Osviežujúca kôra, džús či likér z pomaranča a bábovka? Tak taká pochúťka vás čaká, keď si pripravíte práve tento recept. Má skvelú chuť, je vláčna, svieža, a hlavne nie je nijako náročná na prípravu.
Ingrediencie:
- 1 veľký pomaranč
- 375 g zmäknutého masla
- 250 g trstinového cukru
- Štipka soli
- 6 vajec
- 50 g kandizované pomarančovej kôry
- 425 g špaldovej múky
- 100 g škrobu
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 9 polievkových lyžíc pomarančového likéru
- 120 g jogurtu
- Maslo a strúhanka na formu
- 80 g kryštálového cukru
- 2 lyžice pomarančového džúsu + 2 lyžice pomarančového likéru na polevu
- Čerstvá aj kandizovaná pomarančová kôra na ozdobu
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C.
- Pomaranč starostlivo umyjeme, osušíme a nastrúhame z nej kôru na jemnom strúhadle.
- Potom z neho vytlačíme šťavu a nalejeme do misy.
- Pridáme maslo, trstinový cukor, pomarančovú kôru a štipku soli.
- Pomocou ručného mixéra šľaháme zhruba 8 minút, aby bola zmes ľahká a krémová.
- Prihodíme vajcia a miešame ďalšiu minútu.
- Kandovanú pomarančovú kôru jemne nakrájame a pridáme do misy.
- Vmiešame múku zmiešanú so škrobom a kypriacim práškom do pečiva.
- V inej miske zmiešame pomarančový likér, šťavu z pomaranča, jogurt a po častiach nalejeme to cesta a rozmiešame.
- Cesto nalejeme do pripravenej vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a pečieme zhruba 1 hodinu.
- Keď bude bábovka príliš rýchlo tmavnúť, prikryjeme ju alobalom.
- Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme 10 – 15 minút odpočívať.
- Potom ju vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku.
- Nakoniec zmiešame kryštálový cukor, pomarančový džús a likér na polevu.
- Bábovku hore niekoľkokrát prepichneme širokou špajľou alebo úzkou vareškou.
- Potom ju prelejeme hotovou polevou.
- Môžeme ešte ozdobiť kandizovanou či čerstvou kôrou z pomaranča, prípadne ešte pokvapkať čokoládou.