Bábovka s jogurtom a pomarančom

Bábovka s jogurtom a pomarančom

Osviežujúca kôra, džús či likér z pomaranča a bábovka? Tak taká pochúťka vás čaká, keď si pripravíte práve tento recept. Má skvelú chuť, je vláčna, svieža, a hlavne nie je nijako náročná na prípravu.

Ingrediencie:

  • 1 veľký pomaranč
  • 375 g zmäknutého masla
  • 250 g trstinového cukru
  • Štipka soli
  • 6 vajec
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • 425 g špaldovej múky
  • 100 g škrobu
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 9 polievkových lyžíc pomarančového likéru
  • 120 g jogurtu
  • Maslo a strúhanka na formu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice pomarančového džúsu + 2 lyžice pomarančového likéru na polevu
  • Čerstvá aj kandizovaná pomarančová kôra na ozdobu

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C.
  • Pomaranč starostlivo umyjeme, osušíme a nastrúhame z nej kôru na jemnom strúhadle.
  • Potom z neho vytlačíme šťavu a nalejeme do misy.
  • Pridáme maslo, trstinový cukor, pomarančovú kôru a štipku soli.
  • Pomocou ručného mixéra šľaháme zhruba 8 minút, aby bola zmes ľahká a krémová.
  • Prihodíme vajcia a miešame ďalšiu minútu.
  • Kandovanú pomarančovú kôru jemne nakrájame a pridáme do misy.
  • Vmiešame múku zmiešanú so škrobom a kypriacim práškom do pečiva.
  • V inej miske zmiešame pomarančový likér, šťavu z pomaranča, jogurt a po častiach nalejeme to cesta a rozmiešame.
  • Cesto nalejeme do pripravenej vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a pečieme zhruba 1 hodinu.
  • Keď bude bábovka príliš rýchlo tmavnúť, prikryjeme ju alobalom.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme 10 – 15 minút odpočívať.
  • Potom ju vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku.
  • Nakoniec zmiešame kryštálový cukor, pomarančový džús a likér na polevu.
  • Bábovku hore niekoľkokrát prepichneme širokou špajľou alebo úzkou vareškou.
  • Potom ju prelejeme hotovou polevou.
  • Môžeme ešte ozdobiť kandizovanou či čerstvou kôrou z pomaranča, prípadne ešte pokvapkať čokoládou.
Pomarančová bábovka s jogurtom a špaldovou múkou.
Zdroj: https://www.brigitte.de/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.