Bábovka s makom a citrónovou polevou

Bábovka s makom a citrónovou polevou

Tradičná česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň príjemne hutná a chuťovo bohatá. Ak ste milovníkmi maku, potom vám nesmú ujsťnaše makové múčniky !

Čo budeme potrebovať

  • 230 g masla
  • 350 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 240 g kyslej smotany
  • 230 ml citrónovej šťavy
  • kôra z jedného veľkého citróna
  • 345 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžice maku pred (prípravou bábovky namočte na hodinu do vody)

Na polevu

  • 115 g rozpusteného masla
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 250 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte formu na bábovku.
  • V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, citrónovú kôru a mak.
  • Vyšľahajte maslo s cukrom.
  • Pridajte vaječné bielky.
  • Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
  • Striedavo pridávajte múčnu zmes a citrónovú šťavu do maslovej zmesi, miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte asi 45 až 50 minút, kým nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu, čisté.
  • Pred vyklopením nechajte bábovku aspoň 30 minút vychladnúť vo forme.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu a šľahajte do hladka.
  • Polevou prelejte vychladnú makovú bábovku.
Nakrájaná bábovka poliata ľahkou glazúrou na doske.
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.