Využite úrodu cukiet a pripravte si dokonalú cuketovú bábovku preliatu polevou z kyslej smotany a vanilky. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky klinčeka
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky masla, rozpusteného
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia, rozšľahané
- 1 a 1/2 šálky cuketového pyré
Na polevu:
- 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálok práškového cukru
- 1/3 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
- 1/4 šálky masla, zmäkčeného
- 1 lyžička vanilky
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte formu na bábovku olejom v spreji a dajte bokom.
- Cuketu olúpte a nakrájajte na kúsky (odstráňte všetky semienka).
- Vložte kúsky do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte.
- Pravdepodobne mixér budete musieť niekoľkokrát zastaviť a zamiešať, než sa cuketa zmení na pyré.
- Do veľkej misy pridajte múku, sódu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
- Premiešajte vareškou, aby sa všetko dobre zapracovalo.
- V samostatnej miske zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, cukor, vajcia a cuketu.
- Zmes pridajte k suchým ingredienciám a miešajte mixérom na strednú rýchlosť do hladka.
- Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
- Pečte 35 až 40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu formy nevyjde čisté.
- Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút.
- Potom na formu položte tanier a vyklopte naň bábovku.
- Bábovku nechajte úplne vychladnúť.
- V stredne veľkej miske zmiešajte maslo a kyslú smotanu a premiešajte elektrickým mixérom do hladka.
- Pridajte práškový cukor, vanilku a soľ a pokračujte v miešaní, kým nebude poleva hladká.
- Vychladnutú bábovku potrite polevou a servírujte.