Táto bábovka je ľahká a hutná zároveň. Je vláčna, jemne ochutená pomarančom, medom, vanilkou a kokosom. Trochu citrónového tvarohu jej navyše dodáva nezabudnuteľnú, lahodne krémovú a osviežujúcu chuť.
Čo budete potrebovať
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 200 g cukru
- 1 lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry zmiešaný s 1 lyžičkou medu a 1 lyžičkou vanilkového extraktu
- 120 ml rastlinného oleja
- 230 g hladkej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 150 g kefíru
- niekoľko lyžíc strúhaného kokosu
- 3 lyžice citrónového tvarohu viď nižšie
Na citrónový tvaroh:
- 1 citrón (bio)
- 175 g cukru
- 65 g masla
- 2 vajcia
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- Nastrúhajte kôru z vopred umytého a osušeného citróna a potom z neho vytlačte a prefiltrujte šťavu.
- Kôru, šťavu, cukor, ľahko rozšľahané vajcia a nakrájané maslo dajte do žiaruvzdornej misy a dajte nad trochu väčší kastról s vriacou vodou.
- Zmes za stáleho miešania zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a zmes nebude homogénna.
- Pokračujte vo varení po dobu 20-25 minút, miešajte (nenechajte zmes variť), kým tvaroh nebude dostatočne hustý, aby pokryl zadnú stranu lyžice.
- Zmes teraz preceďte cez jemné sito, aby ste sa zbavili kôry a nalejte do malého pohára.
- Akonáhle tvaroh úplne vychladne, pohár uzavrite a dajte do chladničky.
- Vajcia, žĺtok, cukor a zmes pomarančovej kôry s medom a vanilkou dajte do mixovacej nádoby a elektrickým šľahačom vyšľahajte do bledej a nadýchanej hmoty.
- Znížte rýchlosť a pomaly prilievajte rastlinný olej.
- Do misy preosejte múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva a premiešajte.
- Suché ingrediencie pridajte do cesta a miešajte na najnižšiu rýchlosť.
- Na záver vmiešajte kefír.
- Formu na bábovku dobre vymažte tukom a vysypte múkou.
- Nalejte 1/3 cesta do pripravenej formy.
- Povrch posypte strúhaným kokosom podľa chuti.
- Polovicu citrónového tvarohu naložte lyžičkou na kokos a vytvorte malé bodky vo vzdialenosti 2 alebo 3 cm od seba.
- Zakryte ďalšou tretinou cesta a opäť posypte kokosom a ozdobte citrónovým tvarohom.
- Prilejte zvyšné cesto a posypte kokosom.
- Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 40-45 minút.
- Bábovku vyberte z rúry a aj s formo ju dajte do mrazničky.
- Nechajte bábovku v mrazničke 45-60 minút.
- Potom ju vyberte, nechajte 1/2 hodiny odležať vo forme a nakoniec vyberte z formy.
- Podávajte posypané práškovým cukrom.
Inšpirujte sa aj našimi najlepšími receptami na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Sú vynikajúce!