Bábovka z vaječniaka s rumovou polevou

Bábovka z vaječniaka s rumovou polevou

Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérom je dokonalým sviatočným dezertom, ktorý vás dostane do tej nefalšovanej sviatočnej nálady! A viete, čo vás dostane ešte rýchlejšie do správnej nálady? No predsa domáci vaječný alkoholický nápoj , pripravte si ho podľa nás!

Čo budeme potrebovať

  • 585 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička soli
  • 140 g masla
  • 235 ml vaječného koňaku
  • 290 g plnotučnej kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice tmavého rumu
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 400 g kryštálového cukru

Na polevu

  • 85 g masla
  • 360 g práškového cukru
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • Štipka mletého nového korenia
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice vaječného koňaku
  • 60 g plnotučnej kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice tmavého rumu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte si formu na bábovku.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie a soľ.
  • Potom v malej mise zmiešajte vaječný koňak, kyslú smotanu, vanilku a rum.
  • Mixérom zmiešajte vajcia a cukor.
  • Za stáleho miešania na stredne nízku rýchlosť pokvapkajte rozpusteným maslom.
  • Potom pridajte asi 1/3 múčnej zmesi a miešajte pri nízkej rýchlosti, akonáhle je zapracovaná posledná tretina múčnej zmesi, zastavte mixér.
  • Cesto preložte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo pokiaľ nebude torta zlatisto hnedá a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  • Vyberte koláč z rúry a nechajte 3-5 minút vychladnúť.
  • Pred pridaním polevy nechajte bábovku s vaječným likérom úplne vychladnúť.
  • Na polevu si v strednom kastróli zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Dajte na strednú teplotu a šľahajte, aby sa spojili. Polevu varte 3–4 minúty za častého šľahania, kým sa maslo a cukor sa úplne nerozpustia.
  • Úplne vychladnutú bábovku prelejte polevou a nechajte odkvapkať po stranách.
Biela bábovka plná chuti vaječného likéru s rumovou polevou.
Zdroj: playpartyplan.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.