Tento ľahký a vzdušný múčnik je z vajec, cukru, múky a rastlinného oleja. Matcha a kakaový prášok tu slúžia nielen na ochutenie, ale aj na vytvorenie krásne farebného efektu.
Ingrediencie
- 3 veľké žĺtky
- 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
- 1 a ½ lyžice rastlinného oleja
- ½ šálky tortovej múky
- 2 a ½ lyžice vody
- 1 lyžička prášku matcha (do misky 1)
- 2 lyžičky prášku matcha (do misky 2)
- ½ lyžičky kakaového prášku (do misky 2)
Na sneh:
- 3 veľké bielky
- 2 lyžice kryštálového cukru
Na šľahačku:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice kryštálového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Môžete namazať alebo vyložiť spodnú časť bábovkovej formy (o rozmeroch 15 cm) papierom na pečenie, ale nemažte jej strany.
- Vo veľkej miske pripravte mokré prísady.
- Vyšľahajte žĺžky spolu s cukrom.
- Potom pridajte rastlinný olej a vodu a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do vlhkých ingrediencií preosejte tortovú múku a šľahajte, kým nezmiznú hrudky.
- Rozdeľte cesto do 3 samostatných misiek.
- Pridajte 1 lyžičku prášku matcha do prvej misky a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte 2 lyžičky prášku matcha a ½ lyžičky kakaového prášku do druhej misky a dobre premiešajte.
- Poslednú misku nechajte tak ako je.
- Vo veľkej nádobe vyšľahajte vaječné bielky pomocou mixéra.
- Akonáhle začnete vidieť jemné bublinky, pomaly pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Keď vytiahnete metlu, snehové pusinky by mali zostať vo zvislej polohe.
- Rozšľahaný vaječný bielok rozdeľte na 3 rovnaké časti.
- Jemne, ale rýchlo ho pridajte do 3 pripravených misiek s cestom.
- Opatrne premiešajte.
- Nakladajte cesto do formy v malých dávkach a čo najviac striedajte farby, aby ste vytvorili krásny vzor (ako na fotke).
- Pečte 18-20 minút, alebo kým špajle nevyjde čistá.
- Torta musí byť chladený hore nohami.
- Pokiaľ používate 15 cm formu, okamžite ju obráťte cez ťažkú fľašu.
- Ak pečiete v menšej forme, položte formu hore dnom na chladiaci rošt.
- Pred vybratím torty z formy nechajte úplne vychladnúť.
- Použite nôž a prejdite ním pred vybratím okolo okrajov.
- Tortu poprášte práškovým cukrom alebo podávajte so šľahačkou (voliteľne).
- Šľahačku si pripravíte tak, že pomocou elektrického mixéra vyšľaháte smotanu na šľahanie spolu s cukrom, kým sa nevytvoria špičky – asi 3 až 4 minúty.
- Dobrú chuť!