Baklava z lístkového cesta s pudingom

Baklava z lístkového cesta s pudingom

Nie je čas strácať čas a to platí aj v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na chrumkavý dezert zo stredného východu ešte rýchlejšie za pomoci lístkového cesta, ktoré je rovnako chrumkavé ako originálne cesto na baklavu, ale je s ním oveľa menej práce pri zostavovaní. Avšak to neznamená horšiu chuť, dezert je rovnako sladký a lahodný ako v jeho tradičnej podobe!

Čo budeme potrebovať

  1. 55 g pistáciových orechov
  2. 85 g vlašských orechov
  3. 2 pláty lístkového cesta
  4. 20 g masla (rozpusteného)
  5. Lyžičku mletej škorice
  6. 375 ml smotany
  7. Lyžičku vanilkového extraktu
  8. 270 g práškového cukru
  9. 375 ml mlieka
  10. 35 g kukuričnej múky
  11. 6 žĺtkov
  12. 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
  13. 2 lyžice medu
  14. 6 celých klinčekov
  15. Tyčinka škorice
  16. 2 lyžice ružovej vody

Postup

  1. Rúru predhrejeme na na 180 stupňov
  2. Maslom si vymažeme 2 pekáče
  3. Dno vyložíme papierom na pečenie
  4. Polovicu pistácií vlašských orechov si nasekáme nahrubo
  5. Preložíme ich do misky a dáme bokom
  6. Zostávajúce orechy nasekáme najemno a preložíme do samostatnej misky
  7. Na každý plech položíme jeden list lístkového cesta
  8. Pláty potrieme maslom, posypeme škoricou, a potom jemne nasekanými orechmi
  9. Pláty pokvapkáme zvyšným maslom
  10. Vložíme do rúry a pečieme 8 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezmení farbu na svetlo zlatú
  11. Pláty cesta 2 krát až 3 krát prepichneme špajľou a pomocou plechu ho stačíme na hrúbku 1-1,5 cm
  12. Pečieme ďalších 8 minút
  13. A potom ich necháme úplne vychladnúť
  14. Vo veľkom hrnci zmiešame smotanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mlieka
  15. Zmes zahrievame na strednú teplotu, a potom privedieme zmes do varu
  16. Odstránime z tepla
  17. V miske zmiešame kukuričnú múku, žĺtky a zvyšné mlieko
  18. Túto zmes vlejeme do smotanovej zmesi a miešame, kým sa dobre ingrediencie nespoja
  19. Hrniec umiestnime späť na platňu a na stredne nízku teplotu, za stáleho miešania 5 minút varím, kým nezhustne
  20. Každý plát cesta rozrežte na polovicu a umiestnime do vysokého plechu
  21. Prvý plát potrieme jednou tretinou pudingovej zmesi
  22. Navrch položíme druhý plát cesta
  23. Pridáme druhú tretinu pudingu a tú znova prikryjeme cestom
  24. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a pudingom, kedy celú baklavu zakončíme cestom
  25. Baklavu umiestnime aspoň na 8 hodín do chladničky
  26. Zostávajúci práškový cukor dáme do malého hrnca s citrónovou šťavou, medom, klinčekmi, škoricou a 80 ml vody
  27. Miešame na strednom teplotu, kým sa cukor nerozpustí
  28. Teplotu zvýšime a varíme 3 minúty do mierneho zhustnutia
  29. Klinčeky a škoricu vyhodíme a vmiešame ružovú vodu
  30. Upečenú baklavu týmto sirupom polejeme (necháme si niečo na servírovanie)
  31. Baklavu servírujeme posypanú nahrubo nasekanými orechmi so zvyšným sirupom
Výborná baklava z lístkového cesta s náplňou z vanilkového pudingu.
Zdroj: taste.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.