Nie je čas strácať čas a to platí aj v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na chrumkavý dezert zo stredného východu ešte rýchlejšie za pomoci lístkového cesta, ktoré je rovnako chrumkavé ako originálne cesto na baklavu, ale je s ním oveľa menej práce pri zostavovaní. Avšak to neznamená horšiu chuť, dezert je rovnako sladký a lahodný ako v jeho tradičnej podobe!
Čo budeme potrebovať
- 55 g pistáciových orechov
- 85 g vlašských orechov
- 2 pláty lístkového cesta
- 20 g masla (rozpusteného)
- Lyžičku mletej škorice
- 375 ml smotany
- Lyžičku vanilkového extraktu
- 270 g práškového cukru
- 375 ml mlieka
- 35 g kukuričnej múky
- 6 žĺtkov
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice medu
- 6 celých klinčekov
- Tyčinka škorice
- 2 lyžice ružovej vody
Postup
- Rúru predhrejeme na na 180 stupňov
- Maslom si vymažeme 2 pekáče
- Dno vyložíme papierom na pečenie
- Polovicu pistácií vlašských orechov si nasekáme nahrubo
- Preložíme ich do misky a dáme bokom
- Zostávajúce orechy nasekáme najemno a preložíme do samostatnej misky
- Na každý plech položíme jeden list lístkového cesta
- Pláty potrieme maslom, posypeme škoricou, a potom jemne nasekanými orechmi
- Pláty pokvapkáme zvyšným maslom
- Vložíme do rúry a pečieme 8 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezmení farbu na svetlo zlatú
- Pláty cesta 2 krát až 3 krát prepichneme špajľou a pomocou plechu ho stačíme na hrúbku 1-1,5 cm
- Pečieme ďalších 8 minút
- A potom ich necháme úplne vychladnúť
- Vo veľkom hrnci zmiešame smotanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mlieka
- Zmes zahrievame na strednú teplotu, a potom privedieme zmes do varu
- Odstránime z tepla
- V miske zmiešame kukuričnú múku, žĺtky a zvyšné mlieko
- Túto zmes vlejeme do smotanovej zmesi a miešame, kým sa dobre ingrediencie nespoja
- Hrniec umiestnime späť na platňu a na stredne nízku teplotu, za stáleho miešania 5 minút varím, kým nezhustne
- Každý plát cesta rozrežte na polovicu a umiestnime do vysokého plechu
- Prvý plát potrieme jednou tretinou pudingovej zmesi
- Navrch položíme druhý plát cesta
- Pridáme druhú tretinu pudingu a tú znova prikryjeme cestom
- Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a pudingom, kedy celú baklavu zakončíme cestom
- Baklavu umiestnime aspoň na 8 hodín do chladničky
- Zostávajúci práškový cukor dáme do malého hrnca s citrónovou šťavou, medom, klinčekmi, škoricou a 80 ml vody
- Miešame na strednom teplotu, kým sa cukor nerozpustí
- Teplotu zvýšime a varíme 3 minúty do mierneho zhustnutia
- Klinčeky a škoricu vyhodíme a vmiešame ružovú vodu
- Upečenú baklavu týmto sirupom polejeme (necháme si niečo na servírovanie)
- Baklavu servírujeme posypanú nahrubo nasekanými orechmi so zvyšným sirupom