Jednoduché recepty na baklažán si zamiluje každý!
Inšpirujte sa s nami a vyskúšajte ho snáď vo všetkých možných podobách, v ktorých si ho môžete pripraviť!
Chcete nátierku, ajvar alebo ugrilovanú dobrotu?
Vyberte si sami!
Naše recepty
Je baklažán zdravý?
Baklažán je potravinou bohatou na živiny, čo znamená, že obsahuje dobré množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny v malom množstve kalórií.
Okrem toho, že baklažán obsahuje celý rad vitamínov a minerálov, môže sa pochváliť vysokým množstvom antioxidantov.
Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným škodlivými látkami.
Vďaka obsahu antioxidantov niektoré štúdie naznačujú, že baklažán môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení.
Baklažány majú vysoký obsah vlákniny, ktorá prechádza tráviacim systémom neporušená.
Vláknina môže znížiť hladinu cukru v krvi tým, že spomalí rýchlosť trávenia a vstrebávania cukru v tele. Pomalšie vstrebávanie udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje výkyvom.
Môžem jesť baklažán surový?
Našťastie je odpoveď áno! Zatiaľ čo listy a kvety môžu byť toxické, samotný baklažán je bezpečný na konzumáciu v surovom stave.