Zapečte si baklažán s koreneným hovädzím mäsom, bulgurom a píniovými orieškami, je to delikatesa! Tento pokrm je výdatný a ako príloha vám k nemu stačí iba šalát, prípadne pita chlieb.
Ingrediencie
- 2 veľké baklažány, rozpolené
- soľ podľa chuti
- extra panenský olivový olej
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
- 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj mleté morčacie alebo jahňacie mäso)
- 1 lyžička mletého nového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- ¼ šálky jemného bulguru, namočeného v ¼ šálke horúcej vody na 10 minút, potom scedeného (bulgur musí byť extra jemný)
- ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ¼ šálky opečených píniových orieškov
- 1 plechovka paradajkovej omáčky (425 ml)
- 1 šálka vody
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na krúžky
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Umiestnite baklažán dužinou hore na veľkú tácku.
- Dužinu posypte soľou a nechajte 20 minút odstáť, aby baklažán „vypotil“ horkú šťavu.
- Nad drezom baklažán jemne vytlačte.
- Poriadne ho utrite.
- Plech vyložte alobalom a zľahka naolejujte.
- Do dužiny baklažánu vyrežte 3 zárezy alebo plytké čiary a potom ich potrite olivovým olejom.
- Položte na pripravenú tácku šupkou hore.
- Vršok pokvapkajte ešte extra panenským olivovým olejom.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút alebo kým dužina nezmäkne a nezhnedne (ale nespáli sa).
- Zatiaľ čo sa baklažán pečie, pripravte si mäsovú zmes.
- Vo veľkej ťažkej panvici rozohrejte 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
- Pridajte mleté hovädzie mäso, cibuľu a cesnak.
- Restujte hovädziu zmes, kým nebude úplne prepečená.
- Ochuťte soľou a korením, ½ lyžičkou nového korenia a ½ lyžičkou mletej škorice.
- Zložte zo sporáka.
- Z bulguru vytlačte prebytočnú vodu a potom pridajte do mäsovej zmesi.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a píniové oriešky.
- Zmes poriadne premiešajte.
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Keď je baklažán hotový, vyberte ho z rúry a krátko odstavte.
- Znížte teplotu rúry na 190 stupňov.
- V miske zmiešajte paradajkovú omáčku, vodu a zvyšok škorice a nového korenia.
- Na dno zapekacej misky položte plátky červenej cibule a nalejte na ňu ½ zmesi paradajkovej omáčky.
- Navrch položte pečený baklažán.
- Zadnou stranou lyžice jemne zatlačte dužinu baklažánu dole, aby sa vytvorilo miesto pre mäsovú náplň.
- Lyžicou naplňte zmesou baklažány a zalejte zvyšnou paradajkovou omáčkou.
- Zakryte alobalom.
- Pečte po dobu 20 až 25 minút.
- Podávajte teplé, preliate Tzataziki alebo obyčajným jogurtom.
Poďme sa spoločne pozrieť aj na ďalšie recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.