Celým menom baklažán vajíčkoplodý alebo baklažán, v americkej angličtine je známy ako eggplant, v britskej používajú slovo aubergine
Nie je to zelenina! V skutočnosti, rovnako ako paradajka, patrí baklažán medzi ovocie.
A rovnako ako paradajky alebo zemiaky rastie počas noci
Rastlina dorastá do metrovej výšky
Najrozšírenejšia je síce vo svojej fialovej podobe, ale baklažán môže byť aj biely, zelený alebo fialový s bielymi pruhmi
Pri požití v surovom stave môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti
Má rád teplo. Ideálna teplota na jeho pestovanie je 20 – 25°C
Baklažán pochádza z Mjanmarska. Do Európy sa dostal v 15. storočí – Arabi ho priviezli do španielskej Andalúzie
Niektoré národy tvrdili, že jesť baklažán je nebezpečné. V Grécku býval nazývaný jablkom bláznov.
Dnes už sa vie, že je naopak pre ľudské zdravie veľmi vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celý rad minerálov napr. sodík, zinok, železo alebo draslík. Vďaka tomu pomáha správnej funkcii pečene, znižuje cholesterol a je vhodný aj pre diabetikov, spevňuje steny ciev a prispieva správnemu fungovaniu čriev.