Mäsová placka, ktorá vyzerá ako placatý karbonátok, ale pritom chutí úplne neprekonateľne, poteší každého, bez rozdielu veku či pohlavia.
Pokojne si takú pochúťku môžete pripraviť na desiatu, na večeru alebo na zahryznutie, keď sa vydáte napríklad za rybárčením. Vďaka chlebu Lepinja získa obyčajná mäsová zmes úplne iný rozmer aj chuť. Olíznete po ňom všetkých desať a nebudete sa chcieť ani rozdeliť.
Ingrediencie:
Na chlieb Lepinja:
- 400 g chlebovej múky (asi 3 a 1/4 hrnčeka)
- 12 g kryštálového cukru (asi 1 polievková lyžica)
- 8 g soli (asi 2 lyžičky)
- 7 g instantného droždia (asi 2 a 1/4 lyžičky)
- 300 g vlažnej vody (asi 1 a 1/4 hrnčeka)
- 30 g vlažného mlieka (asi 2 polievkové lyžice)
Na šalát Urnebes:
- 2-3 červené papričky jalapeno
- 600 g syra Feta (alebo je možné použiť farmársky syr)
- 3 polievkové lyžice smotanového syra
- 1 1/2 lyžičky jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
Na pljeskavici:
- 900 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g jemne nakrájanej slaniny
- 1/4 hrnčeka jemne nakrájanej cibule
- 1/4 hrnčeka strúhaného kaškavalského syra
- 1 a 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 1 a 1/2 lyžičky morskej soli
- 1 a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžičku jedlej sódy
Postup:
Príprava chleba Lepinja:
- Do misy stojanového mixéra dáme múku, cukor, soľ, droždie a premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Prilejeme vodu s mliekom a miešame pri nízkej rýchlosti asi 2 minúty, potom nastavíme strednú rýchlosť a miesime po dobu 5 minút.
- Vyberieme misu zo stojana, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1 hodinu, aby sa zdvojnásobil jeho objem.
- Potom cesto preložíme na pomúčenú plochu a rozdelíme na 6 rovnako veľkých dielov, z ktorých vytvarujeme gule.
- Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme čistou utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, každú guľu vytvarujeme do tvaru kolesa s hrúbkou cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opäť dáme na 20 minút kysnúť.
- Vložíme do strednej časti rúry a pečieme asi 7 minút, kým chlieb nezíska zlatistý nádych.
Príprava šalátu urnebes:
- Predhrejeme gril a pripravíme si tenký plech s okrajom, na ktorý položíme papriky a dáme opiecť na gril, kým šupka nezhnedne a paprika nezmäkne. Hlavne musíme v priebehu opekania otáčať tak, aby sa šupka nespálila.
- Potom preložíme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytom a dáme na 15 minút odležať bokom.
- Papriky olúpeme, zbavíme ich semienok, nakrájame nadrobno a dáme do misky. Pridáme syr Feta, smotanový syr, cesnak, papriku a dôkladne premiešame ručným šľahačom.
- Zmes dáme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky, pokiaľ ju nebudeme používať.
Príprava pljeskavice:
- Hovädzie mäso, slaninu, cibuľu, syr, papriku, soľ, korenie aj jedlú sódu dáme do veľkej misy.
- Dôkladne premiešame rukami, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Rozdelíme na 6 dielov, každý s hmotnosťou 200 ga vytvarujeme z nich ploché placky.
- Takto pokračujeme, kým nespracujeme všetku mäsovú zmes.
- Grilovací rošt dáme, kam patrí, gril zaklopíme a necháme 5 minút predhriať.
- Rošt potrieme olejom, rozmiestnime naň jednotlivé mäsové placky a za priebežného obracania opečieme z oboch strán, potom preložíme na tanier.
- Nakoniec každý chlieb lepinja rozkrojíme napoly a položíme reznou stranou na grilovaciu mriežku, aby sa ohrial.
- Žemle dáme na servírovací tanier, potrieme vrstvou ajvaru, na nej položíme mäsovú placku, šalát urnebes, cibuľu a zakryjeme druhou polovicou žemle. Ihneď podávame.