Na šopský šalát môžete naraziť kdekoľvek, dokonca aj počas svojej dovolenky, napríklad v Srbsku. Každý ho robí inak a receptúra sa podľa jednotlivých krajín môže veľmi líšiť, aj keď základ zostáva rovnaký. Niekto však používa odlišný syr, ďalší zase iný druh paradajok a hneď máte inú chuť.
Ingrediencie:
- 6 veľkých kríkových paradajok
- 1 červená paprika (prípadne žltá)
- 1 stredná šalátová uhorka
- 1 malá biela cibuľa
- 1 malá červená cibuľa
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- Soľ podľa chuti
- 1/2 hrnčeka kozieho syra
- 2 – 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Paradajky nakrájame na malé klinky.
- Červenú papriku očistíme a rozkrájame na kúsky, uhorku na plátky.
- Cibuľa olúpeme a jemne nasekáme. Pokiaľ nechceme veľa cibule, dáme z každej len polovicu.
- Zeleninu dáme do veľkej misky a pokvapkáme olivovým olejom.
- Pridáme vínny ocot a premiešame.
- Osolíme, kto chce, môže pridať ešte aj mleté čierne alebo červené korenie.
- Znovu zamiešame a dáme na 2 – 3 hodiny vychladiť do chladničky.
- Pred servírovaním posypeme strúhaným kozím syrom a petržlenovou vňaťou.