Banánová bábovka s čokoládovou polevou

Banánová bábovka s čokoládovou polevou

Táto čokoládová mramorová bábovka s banánmi je to obľúbená vo všetkých vekových kategóriách. Najmä preto, že je vždy vláčna, maslová a plná banánovej chuti. Plus ku všetkému si môžete vychutnať aj extra čokoládovú ganache polevu!

Čo budeme potrebovať

  • 115 g čokolády (jemne nasekané)
  • 240 ml hustej smotany na šľahanie

Na bábovku

  • 345 g roztlačených banánov (asi 4 stredné alebo 3 veľké zrelé banány)
  • 375 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 170 g nesoleného masla
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g hnedého cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 320 ml cmar

Postup

  • Na polevu dajte nasekanú čokoládu do žiaruvzdornej misky.
  • Smotanu zahrejte v malom hrnci na strednú teplotu, kým nezačne jemne variť.
  • Nalejte ju na čokoládu a potom ju nechajte 2–3 minúty odležať, aby čokoláda jemne zmäkla. Veľmi pomaly miešajte, kým sa čokoláda so smotanou úplne nespojí a čokoláda sa nerozpustí.
  • Polovicu dajte bokom (180 ml) a nechajte ju pri izbovej teplote chladnúť, kým nezhustne do konzistencie podobnej omáčke, asi 30 minút.
  • Zvyšok zakryte a chlaďte.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
  • Banány roztlačte a dajte bokom.
  • Zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
  • Vyšľahajte maslo pri vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
  • Pridajte oba cukry a šľahajte na vysokú rýchlosť 2 minúty, kým sa nespoja dohromady.
  • Pridajte vajcia a vanilku. Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí, a potom vmiešajte roztlačené banány.
  • S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie striedavo s cmarom.
  • Polovicu cesta rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
  • Navrch pokvapkajte polovicu čokoládovej polevy. Zakružte nožom alebo špáradlom.
  • Pridajte 1/3 cesta, potom zvyšok polevy, potom zvyšok cesta. Všetko premiešajte nožom alebo špáradlom.
  • Pečte 60–75 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
  • Po dokončení nechajte 2 hodiny chladnúť.
  • Poleva bude teraz veľmi hustá. Zahrievajte ju na miernu teplotu za stáleho miešania, kým nebude riedka.
  • Pokvapkajte s ňou banánovú bábovku a podávajte.

Ako najlepšie dosiahnete ľahké a nadýchané cesto? Vďakavýkonnému a kvalitnému ručnému šľahaču . Ten najlepší nájdete u nás v recenzii.

Mramorovaná bábovka s banánmi a čokoládou.
Zdroj: eatlittlebird.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.