Banánová bábovka, ktorej sa v tomto prípade hovorí aj chlieb, má glazúru s chuťou masla a škorice. Patrí k populárnym druhom tejto sladkej pochúťky.
Ingrediencie:
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g polohrubej múky
- 1 lyžička škorice
- 100 g práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- 5 polievkových lyžíc medu
- 2 – 3 zrelé banány
- 100 g sušených datlí
- 50 g nasekaných vlašských orechov + 50 g delených orechov
Postup:
- Zo všetkého najskôr si predhrejeme rúru na 160 °C.
- Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou, prípadne ju vyložíme papierom na pečenie.
- Do misy dáme múku, škoricu, 175 g masla, cukor, zmestí a 3 lyžice medu.
- Vareškou alebo ručným elektrickým šľahačom všetko vyšľaháme, aby bolo cesto pekne nadýchané.
- Banány roztlačíme, datle nakrájame na kúsky a spolu s vlašskými orechmi pridáme do cesta.
- Preložíme do pripravenej formy a uhladíme.
- Necháme piecť asi 40 – 50 minút. Pomocou špajle vyskúšame, či po uplynutí doby cesto nelepí.
- Keď bude v strednej časti lepkavé, pečieme ešte ďalších 10 – 20 minút.
- Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme odpočívať vo forme 15 minút.
- Potom ju otočíme, vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
- Akonáhle je bábovka vychladnutá, pripravíme si polevu.
- V panvici rozpustíme za stáleho miešania 25 g masla a 2 polievkové lyžice medu.
- Minútu povaríme a odstavíme.
- Vmiešame polené vlašské orechy a odložíme, aby zmes mierne vychladla.
- Vlažnú zmes prenesieme na bábovku a ozdobíme.