Banánový dezert je skvelou voľbou, keď chcete niečo sladké, ale nenáročné na prípravu.
Vyskúšajte všetky naše recepty na dezert s banánom a uvidíte, aký lahodný môže byť!
Banány sú dnes v ponuke takmer po celý rok a ich chuť je lahodnejšia ako pri podobne ponúkaných a rozšírených citrusových plodoch.
Inšpirujte sa!
Naše recepty
Aké sú známe druhy banánov?
- Cavendish Banana
Banán Cavendish je váš „typický“ banán, ktorý nájdete v miestnom obchode s potravinami alebo na farmárskom trhu. Sú ľahko sladké a majú krémovú textúru. Majú rôzne štádiá zrenia, od zelenej cez žltú až po žltú s hnedými škvrnami.
- Pisang Raja
Banány Pisang Raja sú populárne v Indonézii. Majú žltú až oranžovú farbu a chutia ako puding s príchuťou medu s hladkou a krémovou konzistenciou.
- Červený banán
Ako ich názov napovedá, červené banány majú červenofialovú šupku. Majú svetlo ružovú dužinu a sú oveľa sladšie a jemnejšie ako banány Cavendish. Majú tiež ľahkú malinovú príchuť, vďaka ktorej sú úplne neodolateľné.
- Lady Finger Banán
Banány Lady Finger, známe aj ako baby banány, sú sladšie a menšie ako banány Cavendish, majú krémovú textúru a sladkú chuť s tónmi medu.
- Modrý jávsky banán
Modré Java banány sú tiež známe ako zmrzlinový banán kvôli ich sladkej vanilkovej chuti a extrémnej krémovosti. Vyznačujú sa krásnou modrou šupkou a bielou dužinou.
- Platain
Banány sú podskupinou banánov, ktoré sa označujú ako banány na varenie. Majú vysoký obsah škrobu a obvykle sa používajú do slaných jedál. Obvykle sa nekonzumujú surové.
- Manzano Banán
Manzano Banana má nádych jablko-jahodovej chuti. Sú krátke a bacuľaté s myslím žltou šupkou, ktorá po plnej zrelosti sčernie.
- Burro Banán
Banány Burro majú citrónovú a pikantnú chuť, čo z nich robí jeden z najúnikátnejších druhov banánov. Dužina je krémovo biela alebo žltá a je mäkká.
- Banán Barangan
Žltý s malými čiernymi bodkami, banán Barangan má sladkú, jemnú chuť. Dužina je biela bez semien.
- Goldfinger Banán
Banán Goldfinger bol prvýkrát vypestovaný v Hondurase tímom vedcov ako banán odolný proti škodcom. Dá sa variť, keď je zelený, a konzumovať surový, akonáhle je úplne zrelý.